Nærmere 90 frivillige organisasjoner og bondeorganisasjoner fra Indonesia, EU og rundt i verden sendte åpne brev til EU-kommisjonen og den indonesiske regjeringen i dag, og oppfordrer dem til å avstå fra enhver klausul som begrenser bøndenes rettigheter i en fremtidig frihandelsavtale.
Det er vanlig praksis at EU i handelsavtaleforhandlinger krever at den andre parte innføre en plantesortbeskyttelsesrett* i henhold til UPOV 91**. Dette er også tilfellet i de pågående forhandlingene om en frihandelsavtale mellom EU og Indonesia. Men UPOV 91 fratar bøndene retten til å bytte og selge beskyttede frø eller formeringsmateriale. Selv lagring av frø og gjenplanting på egne åkre er forbudt for de fleste plantearter og begrenset for andre.
Derfor setter UPOV 91 ikke bare i fare retten til mat og matsuverenitet, men er også en trussel mot biologisk mangfold.
UPOV 91 tilbyr et upassende juridisk rammeverk for Indonesia, der landbruk er av avgjørende betydning for økonomien og 93 % av bøndene har en liten familiegård med en gjennomsnittlig jordeiendom på 0,6 hektar. UPOV 91 er utviklet av industrialiserte land for sitt landbrukssystem. Derfor anbefaler flere uavhengige eksperter at utviklingsland ikke bør slutte seg til eller implementere UPOV 91.
Handelskampanjen har tidligere bedt den norske regjeringen droppe krav om tilslutning til UPOV91 i de norske handelsavtalene gjennom EFTA. Dessverre følges praksisen fortsatt, og i avtalen mellom EFTA og Indonesia er det lagt inn i Annex XVII at partene skal tilslutte seg UPOV91.