Rapporten ”The World Trade Organization and the Post-Global Food Crisis Agenda" ble publisert i november og vurderer kompatibiliteten mellom WTO og muligheten for å beskytte menneskers rett til mat som en del av matsikkerhetsagendaen i etterkant av den globale matkrisen.
De Schutter hevder at "WTO fortsetter å bevege seg fremover og opererer i isolasjon uten tilstrekkelig vurderinger av konsekvensene den globale matkrisen har for handel med landbruksvarer og matvaresikkerhet, og hvordan det er helt nødvendig med en gjennomgang av handelspolitikk og matsikkerhet". Han legger til at "Doha-forhandlingene fortsetter som om verdens matsituasjon er den samme som den var i perioden 2001-2006. Hvis Doha-runden fortsetter i samme bane, vil fremtidige handelsregler på landbruk lite sannsynlig være egnet til å løse problemene rundt matsikkerhet”. Han understreker også betydningen av offentlig styring både globalt og nasjonalt for å sikre retten til mat og at reglene i WTO bør tilrettelegge for politikk som forbedrer den globale matsikkerheten, selv om dette kan begrense handelsliberaliseringen, som jo er svært viktig for WTO.
”Retten til mat er ikke en handelsvare, og vi må slutte å behandle det på den måten".
- sitat Olivier de Schutter
I et brev til De Scutter reiser generalsekretæren i WTO, Pascal Lamy, innvendinger mot påstandene om WTO. I brevet benyttet han anledningen til å oppsummere hvilke påstander han var enig og uenig med spesialrapportøren i. Det gjaldt særlig tre områder; tilstedeværelse av matsikkerhet i WTO-avtalen om landbruk (AoA), rollen handelen har i arbeidet med global matsikkerhet, og tilgang til fleksible politiske alternativer innen WTOs regelverk som medlemmene har til å oppnå sine mål om matsikkerhet.
Lamy argumenterer for disse tre områdene i brevet som ble send 14. desember i fjor og kommentarene ligger ute på WTOs nettside. Se aktuelle linker øverst i artikkelen.