En total skam
WTO/Jay Louvion
Publisert: 20.06.22

En total skam

Sak i Klassekampen om WTO ministermøtet der styreleder i Handelskampanjen intervjues

Sak i Klassekampen 18 juni 2022

SLAKTES: Etter møtet denne uka anklages WTO for å la seg styre av legemiddelindustriens vilje – på bekostning av verdens fattige.


Sveits

– Dette er noe av det verste jeg har opplevd fra WTO i de mer enn 20 årene jeg har deltatt som representant for sivilsamfunnet. En total skam, sier styreleder Helene Bank i Handelskampanjen til Klassekampen fra Genève.

Der har hun deltatt på toppmøtet, MC12. Forhandlingene gikk på overtid, men WTO sa seg til slutt fornøyde:

– Utfallet viser at WTO faktisk er i stand til å svare på vår tids kriser, sa generaldirektør Ngozi Okonjo-Iweala natt til fredag.

Sivilsamfunnet er ikke enige. Ministererklæringen om Trips, rådet som håndterer patenter og rettigheter i WTO, leverer ingen løsninger, slår 298 sivilsamfunnsorganisasjoner fast i en felles uttalelse.

«WTO mislykkes fullstendig i å ta tak i de immaterielle barrierene som hindrer produksjon og tilgang på vaksiner, medisin og tester», heter det i uttalelsen.

De viser til at avtalen heller ikke inneholder noe om blant annet koronamedisin og diagnostikk, som det er stor mangel på globalt.

Patentstrid

Koronavaksiner er beskyttet av patentrettigheter. Det hindrer andre enn selskapet som eier patentet, i å produsere vaksinen. I oktober 2020 foreslo Sør-Afrika og India et midlertidig unntak fra patentreglene under Trips-avtalen, et såkalt «waiverforslag». De ønsket oppheving av patentrettigheter for koronavaksiner og andre produkter relatert til pandemien, slik at utviklingsland kunne få fart på produksjon og vaksinering.

100 utviklingsland støttet forslaget, men land med stor legemiddelindustri blokkerte det. Dette ble diskutert på toppmøtet denne uka, der formålet også var å forbedre tilgang på medisiner og medisinsk utstyr.

India var blant landene som i forkant hadde bedt om å utvikle globale verktøy for å kunne bekjempe denne og framtidige pandemier mer effektivt. Medlemslandene ble bare enige om en avtale rundt koronavaksiner – medisin og utstyr er ikke inkludert.

Avtalen fra MC12 inneholder ett unntak: Den sier at land kan tilsidesette reglen i Trips-avtalen om at land ikke kan eksportere produkter som er produsert under tvangslisens.

Organisasjoner påpeker nå at et slikt unntak allerede fantes i Trips-avtalen. Det er uansett en lang prosess å starte, der land må rapportere til WTO hva som lages og hvor det skal sendes.

«Varigheten på avtalen er satt til fem år, som er en svært kort tidsperiode for et selskap å investere i produksjon», heter det i uttalelsen fra sivilsamfunnet.

Rike land bestemmer

Bank sier at denne vaksine-avtalen ikke inneholder reelle unntak, men et midlertidig et på fem år på en begrenset del av Trips-avtalen.

– Denne «avreguleringen» motveies av begrensninger på hvem som kan eksportere og de facto produsere, og nye prinsipper om hemmelighold. Da blir den ikke brukbar til noe som helst, sier hun og legger til:

– Så den er det vi kaller Trips+, det motsatte av unntak.

Flere er misfornøyde med resultatet: I den felles uttalelse oppfordrer de 298 organisasjonene verdens regjeringer til å «omgå WTOs farmasøytiske monopolregler når det er mulig og rett og slett trosse disse reglene når det er nødvendig», for å sikre at alle har vaksinetilgang.

– WTO kan nå si at de gjorde noe, men avtalen hjelper ingen andre enn legemiddelindustrien, sier Bank.

Hun mener industriens vilje i de rike landene settes foran helserettferdighet.

– WTO med de store – EU, USA, UK og Sveits – bruker alle udemokratiske midler til å tvinge igjennom interessene til sin egen legemiddelindustri, sier hun.

– Folks liv i fattige land betyr ingenting.


Hardt ut mot flere avtaler

WTO kom også fram til en avtale som skal hindre overfiske som truer bestanden av en rekke fiskeslag globalt. Det gjøres ved å forby subsidier som oppmuntrer til overfiske.

Her mener kritikerne at avtalen beskytter store båter fra industrialiserte land og at tiltaket vil ha liten effekt. I tillegg sto global matsikkerhet høyt på agendaen. Den siste tida har det kommet advarsler om en global matkrise, som vil føre til sult i en rekke utviklingsland, som følge av krigen i Ukraina og klimakrisa.

Her kom medlemslandene fram til at de ønsker at land skal begrense sin bruk av eksportrestriksjoner, også i krisetid.

Ellers blir det meste av forslagene, som offentlige matlagre og støtte til innenlands forsyning, utsatt til neste møte, MC13.

katarinap@klassekampen.no

Om Handelskampanjen

Handelskampanjen er en allianse av ulike organisasjoner fra fagforbund, bondeorganisasjoner, til miljø,- solidaritets- og utviklingsorganisasjoner. Nettverket ble oppretta i 27. april 2004.

Vi følger internasjonale handelsforhandlinger, regionale handelsavtaler, og Norges handels- og investeringsavtaler. Vi bistår med analyser, kursing, foredrag og skriftlige innspill. Vi har et aktivt styre som har bred erfaring og kompetanse innenfor internasjonal handelspolitikk.

Kontakt

Postadresse:
Handelskampanjen

Christian Krohgs gate 15, 0186 Oslo

E-post:
handelskampanjen@handelskampanjen.no


Organisasjonsnummer: 996058115

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Lenker