a) Alle land bør ha rett og plikt til å utnytte sine naturressurser på en bærekraftig måte for å produsere mest mulig av basismaten til egen befolkning.
b) Alle land må ha rett til å bestemme sin egen grad av sjølforsyning, nivået på og formene for støtte til og beskyttelse av bærekraftig matproduksjon til egen befolking.
c) Ingen land må kunne ødelegge andre lands lokale og nasjonale markeder gjennom dumping eller subsidiering av eksport av mat og andre landbruksvarer. Visse unntak for eksport fra utviklingsland bør vurderes.
d)Internasjonalt handelsregelverk for mat og landbruk bør bare omhandle mat som krysser landegrenser, ikke regler for mat og landbruksvarer som produseres for nasjonale markeder. (Det bør vurderes regler for at produksjonen skal være bærekraftig, slik at f.eks. Norge ikke kan produsere mango i oljefyrte drivhus).
e) Land må ha et politisk handlingsrom der land kan bruke et bredt nettverk av landbrukspolitiske virkemidler for å øke produksjonen. Handelsregler må tillate politiske tiltak, inkludert markedsregulering, som fremmer stabilitet i matforsyning og priser.
f) Alle land må ha rett til å møte sine innbyggeres ikke-handelsmessige utfordringer, inkludert trygg mat, miljø, dyrevelferd og hensynet til bygdesamfunn, for å oppmuntre til bærekraftig landbruk, og bekjempe klimaendringer og verne om biodiversiteten.
g) Målrettet internasjonal handel må tillates slik at land f.eks. kan bestemme å importere spesielle varer bare fra utviklingsland. Nærmere regler må utarbeides.
h) Alle land bør ha rett til å legge eksportrestriksjoner på alle matvarer for å sikre mat til egen befolkning.
i) Alle land bør ha mulighet til å begrense eksport på ubearbeidete råvarer, da handelsverdiene i større grad ligger i foredlede varer enn i råvarer, og at disse varene tradisjonelt har mer stabile priser.
j) Eskalerende toll i rike land på matvarer fra fattige land må bort, unntatt der landene selv produserer råvarene.
k) Spesiell og tilpasset behandling og kapasitetsbygging for utviklingsland må gjøre dem i stand til å håndtere utfordringene for ressurssvake, sårbare og småskala bønder.