Framgang- men langt igjen for WTO
Hildegunn Gjengedal
Publisert: 30.04.15

Framgang- men langt igjen for WTO

Det er framgang men enno langt igjen i WTO-forhandlingane. Slik konkluderte WTO-direktør Azevedo etter møtet i forhandlingskomiteen denne veka.

Etter mange år med fastlåste forhandlingar gjer vi verkeleg framsteg, sjølv om vi har ein lang veg igjen, konkluderte generaldirektør Roberto Azevedo etter møtet i forhandlingskomiteen i Verdas Handelsorganisasjon (WTO) 27.april.

Etter planen skulle WTO ha klar ein arbeidsplan innan utgangen av juli, og forhandle ei avtale på ministermøtet i Kenya i desember. Skal det vere mogleg må alle bidra og fokus leggast på kva som er mogleg og få til, meiner Azevedo. Mange trekker no i tvil om det er mogleg å få til ein arbeidsplan innan juli måndad.

Ulike modellar for landbrukstollkutt


Sidan januar har det vore stor aktivitet i forhandlingane. På landbruksområdet har ein diskutert fleire modellar for tollreduksjon. Paraguay har forelått å kutte tollane gjennomsnittleg med 54% for i-landa (minimum 20%) og 36% for u-land (minimum15%), etter modell av førre forhandlingsrunde i WTO, den såkalla Uruguay-modellen. I-landa ville i denne modellen kunne definere 5% av varene som sensitive (12% for u-land) og dermed underlagt mindre strenge reduksjonskrav, men kvotar. I forslaget ligg det også eit tak for tollsatsar i i-land på 100%. Andre ynskjer å legge til grunn forhandlingstekstane som låg på bordet då forhandlingane braut saman i 2008. Då delte ein varene inn i ulike kategoriar etter kor høg tollsats dei hadde. Varer med tollsats over 75% måtte til dømes kuttast med 70% for i-land. Nokon vil også følgje modellen frå 2008 for kutt i støtte, men særleg USA har framheva at land som Kina slepp for billig unna støttekutt med den modellen.

Inga semje om støtte til matvarelager


Ein er heller ikkje nærare ei permanent løysing for kor mykje støtte utviklingsland kan gi bønder som produserer for matvarelager. Slik reglane er i dag kan u-landa berre gi veldig begrensa støtte gjennom høgare prisar til bønder for oppkjøp for matvarelager. USA har vore spesielt kritisk til ei slik ordning, og har foreslått at alle reglar for matsikkerheit og oppkjøp til matvarelager skal på bordet og evaluerast. India, Kina, Indonesia, Filippinane og mange andre land protesterte kraftig mot dette, og slo fast at dette ikkje var ein del av avtala som vart inngått i fjor. Enkelte land har også foreslått at denne typen støtte skal reknast som grøn støtte som ikkje skal reduserast. EU er mellom WTO-medlemmene som protesterer mot dette. Etter planen skal ein ved utgangen av 2015 bli samde om ei permanent løysing for u-lands oppkjøp til matvarelager.

Skrevet av Hildegunn Gjengedal, rådgiver i Bondelagets næringspolitiske avdeling og styremedlem i Handelskampanjen

Les mer om Jordbruksvarer:

WTO-utvalget og veien videre etter MC12

WTO-utvalget og veien videre etter MC12

Publisert: 03.02.23

Utenriksdepartementet (UD) inviterer bedrifter og organisasjoner til en arena for diskusjon og spørsmål rundt pågående WTO-politikk et par ganger i året. Den 31.01.2023 ble første møte i år avholdt med spesielt fokus på hva som skjedde under og etter ministermøtet (MC12) i fjor sommer.

Les mer
Krav til ny regjering på internasjonal handel og investeringer

Krav til ny regjering på internasjonal handel og investeringer

Publisert: 16.09.21

Mennesker rundt om i verden trenger en global økonomi som muliggjør felles velstand med anstendig arbeid, og sosiale og økonomiske rettigheter for å nå bærekraftsmålene innen 2030. Det internasjonale handelssystemet bør være et verktøy for å nå de målene.

Les mer
Vidtgående handelsavtale kjøres gjennom i ekspressfart

Vidtgående handelsavtale kjøres gjennom i ekspressfart

Publisert: 16.06.21

Uttalelse om frihandelsavtalen med Storbritannia:

Les mer
Lover som beskytter plantesortbeskyttelse svekker bondens rettigheter og tilgang på frø

Lover som beskytter plantesortbeskyttelse svekker bondens rettigheter og tilgang på frø

Publisert: 09.07.20

Handelskampanjen har sammen med over 200 organisasjoner signert et åpent brev til EFTA forhandlerne i Norge, Sveits og Liechstenstein om å fjerne UPOV fra handelsavtalene.

Les mer
Mat er ikke som spiker

Mat er ikke som spiker

Publisert: 28.08.17

Vi mennesker kan klare oss uten både spiker og mobiltelefoner, men ikke uten mat, skriver Aksel Nærstad.

Les mer
Usannsynlig med en løsning for matsikkerhetsprogrammer

Usannsynlig med en løsning for matsikkerhetsprogrammer

Publisert: 06.06.17

De store utviklede landene med noen allierte utviklingsland nekter å forhandle om en løsning som ville gi utviklingsland rett til å bruke offentlige matlagerprogrammer for matsikkerhet. Det er dermed usannsynlig at landene finner en løsning før WTOs 11 ministermøte i desember i Buenos Aires.

Les mer

Om Handelskampanjen

Handelskampanjen er en allianse av ulike organisasjoner fra fagforbund, bondeorganisasjoner, til miljø,- solidaritets- og utviklingsorganisasjoner. Nettverket ble oppretta i 27. april 2004.

Vi følger internasjonale handelsforhandlinger, regionale handelsavtaler, og Norges handels- og investeringsavtaler. Vi bistår med analyser, kursing, foredrag og skriftlige innspill. Vi har et aktivt styre som har bred erfaring og kompetanse innenfor internasjonal handelspolitikk.

Kontakt

Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo

E-post:
handelskampanjen@handelskampanjen.no


Organisasjonsnummer: 996058115

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Lenker