Da den nåværende avtalen i Verdens handelsorganisasjon (WTO) ble vedtatt i 1994, ble handlingsrommet for å produsere mat til egen befolkning særlig begrenset. Land verden over ble ilagt begrensninger for hvor mye og hvordan man kunne støtte egne bønder, og det ble åpnet for mer import av varer som kunne utkonkurrere norsk produksjon.
Norge fikk samtidig rett til å velge om vi ville legge toll på varer beregnet ut fra prosent eller et fast kronebeløp. Kronetoll ble valgt på de fleste varer da, siden dette ga god beskyttelse. Men etter som årene gikk og man ikke fikk en ny WTO-avtale, spiste inflasjonen gradvis opp verdien av kronebeløptollen.
Ved å nå gå over til prosenttoll på flere landbruksprodukter kan beskyttelsen for norsk produksjon styrkes og matsikkerheten lokalt bedres markant. Toll på jordbruksvarer som vi produserer selv, gjør at bøndene kan ha en viss sikkerhet for pris. Det kan sammenlignes med en tariffavtale for arbeidere.
Endring til prosenttoll har også hatt god innvirkning tidligere. I 2012 tok den forrige rødgrønne regjeringen grep og innførte prosenttoll på noen oster og kjøttvarer. Dette har hatt god effekt. Samtidig har importen av landbruksvarer mer enn doblet seg de siste ti årene, og flere andre norske varer kunne derfor trengt et bedre tollvern.
Regjeringen trekker i Hurdalsplattformen frem at de vil sikre importvernet for norsk jordbruk, og blant annet se på valget mellom prosent- og kronetoll. Dette er helt avgjørende for å sikre pris og gode rammevilkår for bonden og lokal matsikkerhet.
Vi hadde derfor store forventninger til forslaget til statsbudsjett, men dessverre så vi skuffende lite til dette i budsjettforslaget. Det kan likevel ennå tas grep allerede i neste års budsjett. Stortinget har nemlig fortsatt mulighet til å rette dette opp i det endelige budsjettvedtaket.
Prosenttollen er helt sentralt for å øke norsk lokal matsikkerhet. Prosenttollen må derfor innføres nå. Grip denne muligheten!
Innlegget ble først publisert i Klassekampen 29.11 og er skrevet av:
Helene Bank, leder i Handelskampanjen
Elise Åsnes, leder i Spire
Kjetil Marstrander, arbeidsutvalget i Alliansen ny Landbrukspolitikk