Forsvinner utvikling fra utviklingsrunden i Doha?
Handelsrepresentanter fra USA, EU, Kina, India, Brasil, Australia og Japan deltok på møtene i Geneve 6-12 mai WTO
Publisert: 19.05.15

Forsvinner utvikling fra utviklingsrunden i Doha?

Det har vært møter mellom de rike landene og India og Kina de siste dagene og det er nå snakk om å justere ned ambisjonsnivået for å få Doha-runden avsluttet i desember. Dette kan gå hardt utover utviklingsland.

Ny metode for å fullføre forhandlingene

Det ble holdt møter i Genève fra 6-12 Mai mellom USA, EU, Kina, India, Brasil, Australia, og Japan. Det var ingen som deltok fra Afrika, Minst utviklede land, ACP (African, Caribbean, Pacific group), eller SVE (small and vulnerable economies).

Tema for møtet var markedsadgang med nye ideer og metoder for å få fremgang i forhandlingene.En hovedkonflikt er at flere utviklingsland vil bruke tidligere avtalte tekster (2008 utkastet) som gir en del fleksibilitet til utviklingsland, mens USA, EU og andre rike land vil finne andre metoder.

Den nye metoden som er bragt på bordet kalles rekalibreringen av doha forhandlingene og er fremma av general direktør i WTO Roberto Azevedo

Modellen som fremmes anklages av sivilsamfunnsorganisasjoner i Sør – Third World Network- for å fjerne utviklingselementet i forhandlingene – Doha runden er en utviklingsrunde som skal fremme utvikling for utviklingsland, ikke ren markedsadgang for rike land.

Gjennomsnittskutt tjener de rike

Rekalibreringen innebærer at land kutter tollen på jordbruksvarer og industrivarer med gjennomsnittlige kutt og tar vekk fleksibiliteten til å f.eks. verne seg mot import i spesielle tilfeller. Det er ikke gitt noen konkrete tall som skal brukes i en slik formel.

Fleksibiliteten fjernes siden rekaliberingen blir ansett som en allerede betydelig nedjustering av ambisjonene for å fjerne handelsbarrierer.

Forslaget med gjennomsnittskutt og redusert fleksibilitet er ikke fordelaktig for India og Kina og andre utviklingsland.

Et gjennomsnittskutt på toll kan slå hard ut på utviklingsland som India ved å presse ned toll på flere produkter under den nåværende anvendte satsen. Et gjennomsnittskutt vil ikke justeres på samme måte som forslaget i 2008 utkastet der tollreduksjonen er høyere der det er høy toll og lavere der det er lav toll.

Metoden kritiseres, av blant annet Third World Network, for å være en måte der USA og allierte kan få India og Kina til å ta på seg forpliktelser som utviklede land (ikke forbli utviklingsland og ha fleksibiliteten der), og forlate «forløpet» i Doha forhandlingene som det ble enighet om (sette jordbruk først, sammen med NAMA, og GATS og andre saker etterpå).

Jordbruk er viktig

Jordbruk er stridens kjerne i WTO og det blir ingen enighet før det blir enighet her. Jordbruk er en sektor som er svært viktig i utviklingsland og det er en utrolig viktig sektor for fattigdomsreduksjon. Derfor har utviklingsland satt jordbruk først og vil forholde seg til dokumenter som det har vært enighet om tidligere (Rev. 4 for jordbruk og Rev. 3 for industrivarer) siden de inneholder fleksibilitet for utviklingsland.

Fleksibilitet for fattige land

Kine og India vil ikke akseptere et rammeverk som fjerner fleksibiliteten for å beskytte seg mot skadelig import eller verne om spesielle produkter (Special products, Special Safeguard Mechanism for jordbruk, og Specific flexibilites for industrivarer). Dette ble forslått i 2008 utkastet som utviklingsland vil forhandle videre ut ifra.

Vil ikke diskutere internstøtte og eksportsubsidier

På de tre møtene som foregikk i Genève på jordbruk ble det bare diskutert markedstilgang. Dette kan være strategisk for rike landene siden det er her de vil få fordeler. Vanskelige temaer som internstøtte (subsidier til nasjonal produksjon) eksport subsidier og eksportkreditt, som utviklingsland vil at rike land skal fjerne, ble ikke tatt opp.

Kina, India og Brasil ba general direktør Azevedo om det kunne bestemmes hvilket rammeverk de skal legge seg på når det gjelder internstøtte og eksport subsidier, og at dette diskuteres FØR en snakker om markedstilgang.

Les mer:

Third World Network: Concern among developing countries on WTO DG consultations
Live Mint: Discuss local subsidies before import tariffs, India tells WTO
Third World Network: South against Doha "recalicration", jettisoning "devleopment"

Les mer om Jordbruksvarer:

WTO-utvalget og veien videre etter MC12

WTO-utvalget og veien videre etter MC12

Publisert: 03.02.23

Utenriksdepartementet (UD) inviterer bedrifter og organisasjoner til en arena for diskusjon og spørsmål rundt pågående WTO-politikk et par ganger i året. Den 31.01.2023 ble første møte i år avholdt med spesielt fokus på hva som skjedde under og etter ministermøtet (MC12) i fjor sommer.

Les mer
Krav til ny regjering på internasjonal handel og investeringer

Krav til ny regjering på internasjonal handel og investeringer

Publisert: 16.09.21

Mennesker rundt om i verden trenger en global økonomi som muliggjør felles velstand med anstendig arbeid, og sosiale og økonomiske rettigheter for å nå bærekraftsmålene innen 2030. Det internasjonale handelssystemet bør være et verktøy for å nå de målene.

Les mer
Vidtgående handelsavtale kjøres gjennom i ekspressfart

Vidtgående handelsavtale kjøres gjennom i ekspressfart

Publisert: 16.06.21

Uttalelse om frihandelsavtalen med Storbritannia:

Les mer
Lover som beskytter plantesortbeskyttelse svekker bondens rettigheter og tilgang på frø

Lover som beskytter plantesortbeskyttelse svekker bondens rettigheter og tilgang på frø

Publisert: 09.07.20

Handelskampanjen har sammen med over 200 organisasjoner signert et åpent brev til EFTA forhandlerne i Norge, Sveits og Liechstenstein om å fjerne UPOV fra handelsavtalene.

Les mer
Mat er ikke som spiker

Mat er ikke som spiker

Publisert: 28.08.17

Vi mennesker kan klare oss uten både spiker og mobiltelefoner, men ikke uten mat, skriver Aksel Nærstad.

Les mer
Usannsynlig med en løsning for matsikkerhetsprogrammer

Usannsynlig med en løsning for matsikkerhetsprogrammer

Publisert: 06.06.17

De store utviklede landene med noen allierte utviklingsland nekter å forhandle om en løsning som ville gi utviklingsland rett til å bruke offentlige matlagerprogrammer for matsikkerhet. Det er dermed usannsynlig at landene finner en løsning før WTOs 11 ministermøte i desember i Buenos Aires.

Les mer

Om Handelskampanjen

Handelskampanjen er en allianse av ulike organisasjoner fra fagforbund, bondeorganisasjoner, til miljø,- solidaritets- og utviklingsorganisasjoner. Nettverket ble oppretta i 27. april 2004.

Vi følger internasjonale handelsforhandlinger, regionale handelsavtaler, og Norges handels- og investeringsavtaler. Vi bistår med analyser, kursing, foredrag og skriftlige innspill. Vi har et aktivt styre som har bred erfaring og kompetanse innenfor internasjonal handelspolitikk.

Kontakt

Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo

E-post:
handelskampanjen@handelskampanjen.no


Organisasjonsnummer: 996058115

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Lenker