Forsøker å plassere Kina på sidelinjen
Wikimedia Commos / John Mikeel
Publisert: 14.03.13

Forsøker å plassere Kina på sidelinjen

USA og EU bygger et økonomisk NATO rundt Atlanterhavet. Samtidig forhandler USA og ti Stillehavs-land om en omfattende frihandelsavtale. Kina holdes utenfor, mens Japan vil beskytte landbrukssektoren.

Verdens land ser ut til å ha gitt opp forsøkene på å forhandle frem en global handelsavtale gjennom Verdens Handelsorganisasjon (WTO), og USA går nå i spissen for regionale avtaler.

Frihandelsavtalene USA forhandler karakteriseres av Obama-administrasjonen som en ny generasjon frihandelsavtaler. EU-USA kan åpne for mer GMO, investeringer og internettkontroll, og karakteriseres som et nytt økonomisk NATO. Dette skal hjelpe Vesten å opprettholde en sterk rolle i verdenshandelen. Samtidig nærmer forhandlingene om Trans-Pacific-Partnership (TPP) seg slutten, og partene håper å få på plass avtalen innenfor 2013. Det gjenstående spørsmålet er om Japan vil slutte seg til.

I forhandlingene deltar USA, Canada, Mexico, Australia, New Zealand, Chile, Peru, Malaysia, Singapore, Brunei og Vietnam. Disse landene stiller som en forutsetning at Japan må akseptere allerede forhandlet tekst om de skal slutte seg til forhandlingene. Japan ønsker å beskytte landbrukssektoren, da spesielt risproduksjon, mens USA, Australia og New Zealand ønsker fri markedstilgang til Japans landbrukssektor. I forhandlingene gjenstår fortsatt flere stridsspørsmål, som blant annet patenter på medisiner.

Også Nærings- og handelsminister Trond Giske i Norge ønsker frihandelsavtale med USA, melder DN.

Les Kari Gåsvatns kommentar til EU-USA i Nationen.

Les hvorfor EU trenger frihandelsavtaler.

Om Handelskampanjen

Handelskampanjen er en allianse av ulike organisasjoner fra fagforbund, bondeorganisasjoner, til miljø,- solidaritets- og utviklingsorganisasjoner. Nettverket ble oppretta i 27. april 2004.

Vi følger internasjonale handelsforhandlinger, regionale handelsavtaler, og Norges handels- og investeringsavtaler. Vi bistår med analyser, kursing, foredrag og skriftlige innspill. Vi har et aktivt styre som har bred erfaring og kompetanse innenfor internasjonal handelspolitikk.

Kontakt

Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo

E-post:
handelskampanjen@handelskampanjen.no


Organisasjonsnummer: 996058115

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Lenker