SV ber regjeringen om å støtte forslaget fra Sør-Afrika og India om et midlertidig unntak i WTO for visse immaterielle rettigheter på vaksiner, medisin, tester og medisinsk utstyr. I tillegg ber SV regjeringen om å være aktive i tekstbaserte forhandlinger i WTO om et slikt utfall, og at regjeringa må styrke arbeidet for en løsning på den enorme ulikheten i tilgang på medisinsk teknologi og støtte en revisjon av det globale rammeverket for immaterielle rettigheter for fremtidige pandemier.
Se Innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen her og Representantforslaget fra SV her.
En oppsummering av synspunktene til de ulike partiene i komiteen:
Medlemmene fra Høyre og Venstre:
- Merker seg at Utenriksminister Anniken Huitfeldt fra Arbeiderpartiet i store og hele deler av sin vurdering deler regjeringen Solbergs synspunkter på hva som er mest effektivt.
- TRIPS waiver forslaget er for vidtgående.
- Et slikt unntaksforslag risiker at vi får redusert forskning og utvikling av nye medisiner og legemidler hvis insentivene for selskapene svekkes.
- Medlemmene støtter synspunktet til lederplass i Economist 19.2.2022 som hevder at problemet er produksjonskapasiteten i fattige land som hindrer distribusjon i de landene, ikke rammene for den internasjonale handelen.
- Viser til at Norge er ledende gjennom vår rolle i COVAX og ACT-A
- Trolig ville ikke vaksinene vært utvikla så raskt hvis ikke selskapene hadde utsikter til profitt på sin forskning og utvikling.
- Det er ingen mangler ved utviklingen, men ved distribusjonen, som er årsak til den globale skjevfordelingen.
# Kommentar: Det kan virker som representantene fra Høyre og Venstre ikke har fått med seg den enorme krisen som utviklingsland går gjennom ved at de ikke får tak i medisinsk teknologi. WHO har sagt det er et katastrofalt moralsk nederlag at rike land kjøpte opp vaksinene, mens utviklingsland fikk så og ingenting. COVAX har ved flere anledninger ropt ut at det ikke er vaksiner å kjøpe fordi legemiddelselskapene prioriterer rike land. At representantene fra Høyre og Venstre, fra et rikt land som har full vaksinedekning, kan tillate seg å si at dette er bare et problem med distribusjon, det er utenfor vår forståelse.
Medlemmene fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet:
- Viser til Norges rolle i ACT-A og COVAX
- Viser til viktigheten av å finne gode løsninger internasjonalt og at regjeringen har beslutta å støtte et unntak for patenter på vaksiner og medisin mot COVID-19
# Kommentar: Her virker det som regjeringens mandat om et unntak for patenter har blitt utvida til å ikke bare gjelde vaksiner, men også medisiner. Det er svært begrensende at forslaget ikke inkluderer forretningshemmeligheter, men det er bra at regjeringen inkluderer i det minste medisin i tillegg til vaksiner.
Medlemmene fra SV og Rødt:
- ACT-A fikk lite oppslutning blant rike land som isteden inngikk bilaterale avtaler med legemiddelselskap. COVAX har i lengre tid slitt med å få legemiddelselskapene til å prioritere leveranser til seg.
- Over 70% av mRNA vaksinedosene fra Moderna, Pfizer, BioNTech er blitt sendt til rike land.
- WHO sitt mRNA teknologioverføringssenteret i Sør-Afrika har klart å kopiere Moderna vaksinen uten hjelp fra Moderna. Teknologien skal overføres til Bangladesh, Indonesia, Pakistan, Serbia og Vietnam. Hvis Moderna håndhever patentet, kan produksjon bli et problem. Da vil et TRIPS unntak sikre at mRNA senteret kan fortsette.
- Det er viktig at også medisiner og tester mot COVID-19 inkluderes i et unntak da disse verktøyene er essensielle i bekjempelse av COVID-19.
- Angående påstanden om at vaksinene ikke hatt blitt utvikla uten patenter og immaterielle rettigheter: dagens vaksiner og medisin er utvikla i en dugnad av offentlige forskere og finansiering med offentlig test-koordinering og finansiering. WHO har fra starten av forsøkt å få selskap og institusjoner til å dele teknologien (C-TAP) slik at forskere kan samarbeide. Ingen selskap ville delta. Når har WHO gjennom sitt mRNA teknologioverføringssenter i Sør-Afrika klart å kopiere vaksinen til Moderna, og skal spre denne teknologien og kunnskap til flere land. Representantene savner dokumentasjon på at WHO sitt initiativ er skadelig for innovasjon.
- Legemiddelskapene står heller ikke ovenfor noen investeringsrisiko, da stater har gitt garantier for kjøp av vaksiner til og med før de var godkjent.
Komiteens flertall støtter ikke representantforslaget.