Det var mye godt innhold i Soria Moria-plattformen som vi ønsker å se videreført i ny plattform. Samtidig står nå verden - og Norge - overfor nye store utfordringer som krever nye standpunkt og satsingsområder fra en ny regjering. Vi ber derfor om at den kommende regjeringsplattformen utvides med nye punkter.
Disse punktene fra Soria Moria-plattformen må tas med i ny regjeringsplattform:
- Handelsliberalisering skal kun skje innenfor en ramme hvor man hensyntar fordeling, grunnleggende sosiale standarder, miljø og nasjonal matsikkerhet.
- Regjeringen vil legge til grunn at WTO-avtaleverket ikke må ta fra fattige land styringsrett og virkemidler som har vært viktige for å utvikle vårt eget samfunn til et velferdssamfunn.
- Norge skal ikke fremme krav overfor fattige land som kan innebære en svekkelse av mulighetene til å utvikle sterke offentlige tjenester innen helse og utdanning, og heller ikke gå inn for en avtale som kan presse fram privatisering av offentlige tjenester i Norge.
- Hensynet til tilgang på billige medisiner mot livstruende sykdommer (hiv/aids, malaria, tuberkulose) i fattige land må tillegges avgjørende vekt i de internasjonale forhandlingene om patentrettigheter (TRIPS-avtalen).
Regjeringen vil:
- at man i WTO-forhandlingene anerkjenner retten til produksjon av mat for egen befolkning.
- at Norge skal støtte utviklingslandenes krav om reforhandling av avtalen om patentrettigheter (TRIPS-avtalen).
- arbeide internasjonalt for en gjennomgang av tidligere WTO-runder før forhandlingene.
- utvides til nye områder.
Videre må disse punktene tas med i ny plattform:
Regjeringen må:
- sikre mer åpenhet rundt handels- og investeringsavtaler. Mandat for forhandlingene må utarbeides gjennom åpne høringer og diskusjon i Stortinget før forhandlingene starter. Posisjonsdokumenter må offentliggjøres (som et minimum må stortingspolitikere få tilgang), og konsekvensutredning av miljø- og sosiale konsekvenser må legges fram for åpen høring. Når forhandlingsresultatet er klart, skal en ny åpen høring gjennomføres.
- kreve at konvensjoner og avtaler i FN-regi og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO må være overordnet alle andre internasjonale regelverk, herunder WTO-avtalene og de bilaterale og regionale frihandelsavtalene. Der det er konflikt mellom avtaler og regelverk i FN/ILO og WTO, må førstnevnte regelverk gjelde.
- støtte et midlertidig unntak fra patenter og andre immaterielle rettigheter på COVID-19 vaksiner, medisin og medisinsk utstyr som er foreslått av mer enn 60 land i WTO.
- sikre at en WTO-fiskerisubsidiepolitikk ikke fratar staters rett og plikt til å forvalte havets ressurser innenfor den økonomiske sonen – jfr Havrettstraktaten.
- sikre retten til å regulere den digitale økonomien, herunder lagring av offentlige data innenfor egne grenser.
- sikre rett til å velge egen organisering av arbeidslivet og offentlige tjenester.
- sikre politikk for sikkerhet og beredskap til å ivareta nødvendig politisk handlingsrom for å møte kriser.
- arbeide for at nåværende og fremtidige avtaler bruker handel for å fremme anstendig arbeid med en ny sosial kontrakt og minimumsrettigheter og standarder for arbeidere, som uttrykt i ILOs ‘Centenary Decleration’ fra 2019.
- ikke inkludere investor-stat tvisteløsning (ISDS) i handels- og investeringsavtaler, og si opp de avtalene Norge har med ISDS.
- kreve at alle land må ha politisk handlingsrom til å kreve lokalt innhold, hjemfallsrett og mulighet til å forvalte land-, vann- og mineralressurser og begrense eksport av varer.