Handelksampanjens styremedlemmer Helene Bank (For velferdsstaten) og Rolv Rynning Hanssen (Fagforbundet) har skrevet et forslag med krav om at norske myndigheter må støtte et midlertidig unntak for visse immaterielle rettigheter på vaksiner, legemidler, testutstyr og medisinsk utstyr relatert til COVID-19-bekjempelse.
Forslaget ble skrevet til Trondheimskonferansen 2022, hvor uttalelser desverre ikke ble behandlet siden konferensen ble endret til digitalt format. Vi publiserer derfor hele teksten her, sammen med en videoappell av Handelskampanjens generalsekretær Anniken Storbakk.
Handelskampanjens generalssekretær Anniken Storbakk om hvorfor kunnskapen om hvordan vi bekjemper COVID-19 må deles.
Solidaritet med de fattigste!
Av Helene Bank og Rolv Rynning Hanssen,
styremedlemmer i Handelskampanjen,
Januar 2022.
Verden er rammet av en pandemi. Men samtidig har vi kunnskapen om hvordan bekjempe pandemien og den kunnskapen er et fellesgode. I Norge merkes pandemien godt, men vi har høy vaksinasjonsprosent og et godt helsevesen. Dette er ikke tilfelle i de fattigste landa. Mens vi diskuterer en fjerde dose, så mangler 85 prosent av befolkningen i Afrika den første dosen.
Afrikas befolkning er ganske ubeskyttet. Det vil si at nye virusvarianter vil dukke opp, noe som gjør hele verdens befolkning mer utrygge.
India og Sør-Afrika tok initiativ (2. oktober 2020) til en såkalt waiver (unntak) fra immaterielle rettigheter på COVID-19-produkter. Over 100 WTO-medlemmer støtter waiveren. Det vil si at så lenge pandemien pågår så kan land velge å sette til side immaterielle rettigheter som patenter, opphavsrett, industrielt design og fortrolig informasjon knytta til COVID-19 vaksiner, testutstyr, legemidler og medisinsk utstyr for å bekjempe pandemien. Det er Verdens Handelsorganisasjon (WTO) gjennom sin TRIPS-avtale som behandler de immaterielle rettighetene.
Den enorme ulikheten i den internasjonale distribusjonen av vaksiner er ikke bare et spørsmål om deling og bistand, det er et spørsmål om å la utviklingslandene selv produsere vaksiner og nødvendig utstyr slik at de ikke må vente bakerst i køen. Å tilsidesette kun patenter vil ikke løse hele forsyningskrisa, men det vil legge til rette for juridisk forutsigbarhet for de selskapene som kan starte opp produksjon. Det er også viktig å få på plass teknologioverføring.
Norge er sentral i dette arbeidet gjennom sitt lederskap i TRIPS-rådet i WTO. Norge motsatte seg tidlig forslaget fra India og Sør-Afrika. I mai 2021 la Biden-administrasjonen i USA ut en pressemelding der de støtter et unntak for immaterielle rettigheter (mer enn patenter) på vaksinen. EU er motstander av TRIPS waiver-forslaget. Den nye Støre-regjeringen uttalte i desember 2021 at de støtter et unntak for patenter på COVID-19-vaksinen. Dette er dessverre for snevert. Hvis intensjonen er å legge til rette for økt vaksineproduksjon så er det nødvendig med et unntak for både patenter og fortrolig informasjon (immaterielle rettigheter). Det er også nødvendig å få et unntak for de andre elementene i pandemibekjempelse; testutstyr, legemidler og utstyr slik som respiratorer (i tråd med forslaget slik det ligger i WTO).
Norge har hatt en tradisjon for å støtte de fattigste landa i slike situasjoner, f.eks. i HIV/AIDS-bølgen på begynnelsen av 2000-tallet.
Vaksineprodusentene Pfizer, BioNTech og Moderna har brukt monopolene sine til å prioritere de mest lønnsomme kontraktene med de rikeste myndighetene, og etterlater lavinntektsland ute i kulden. Til tross for at de mottok offentlig finansiering på over 8 milliarder dollar, har de tre selskapene nektet oppfordringer om å raskt overføre vaksineteknologi og kunnskap til dyktige produsenter i lav- og mellominntektsland.
Pfizer, BioNTech og Moderna— tjener til sammen $65 000 hvert minutt og Pfizer rapporterer at overskuddet har økt med 133 prosent fra forrige år (3. kvartal 2021).
Storkapitalen tjener rått på pandemien. Vi krever at norske myndigheter umiddelbart må støtte et midlertidig unntak for visse immaterielle rettigheter på vaksiner, legemidler, testutstyr og medisinsk utstyr relatert til COVID-19-bekjempelse. Regjeringen har et stort ansvar for å berge liv i de fattigste landene hvor COVID-19 utgjør en stadig større trussel. Vi må ikke la storkapitalen og EU bruke WTO til å nekte de fattige samme vilkår som oss i den rike verden.