Norge fremmer klassiske handelstiltak for å sikre tilgang på COVID-19 vaksiner
Den norske regjeringen støtter foreløpig ikke forslaget om et patent-unntak for COVID-19 vaksinen og utstyr for å øke produksjonen og tilgjengeligheten. Her Utenriksminsiter Ine Marie Søreide Wikimedia Commons, Kjetil Ree
Publisert: 22.02.21

Norge fremmer klassiske handelstiltak for å sikre tilgang på COVID-19 vaksiner

Tilgang på medisinke produkter er viktig i en pandemi. Men COVID-19 vaksinen eies og kontrolleres av legemiddelselskapene. Norge stiller seg bak et lite ambisiøst forslag i WTO om å bare øke handelen med medisinske varer.

Tilgang på COVID-19 vaksiner og utstyr for alle skal opp til diskusjon på WTO Hovedsrådsmøtet 1-2 mars 2021. Rundt 100 utviklingsland ønsker å diskutere et patent-unntak for å gjøre teknologi og kunnskap til COVID-19 vaksinen tilgjengelig for kopiproduksjon. Norge er heller med på et forslag som fremmer økt handel med medisinske varer som løsning.

Det er Ottawa gruppen som fremma forslaget 18 februar 2021 som et utkast til en beslutning på WTOs Hovedrådsmøte («Draft General Council Decleration: Trade and Health: COVID-19 and beyond». Ottawa gruppen består av Australia, Brasil, Canada, Chile, EU, Japan, Kenya, Sør-Korea, Mexico, New Zealand, Norge, Singapore og Sveit.

Det er flere i Ottawa gruppen som ikke støtter patent-unntaket (EU, Norge, Japan, Sveits, Canada, Australia, og Brasil). Se kart her

Essensen i det de foreslår er å øke handelen med medisinske varer over grensene. Det skal gjøres ved å:

  1. Fjerne eksportrestriksjoner på medisinske varer.
  2. Gjøre det enklere for varer å krysse grensa (digitale grenseprosedyrer, tjenester knytta til frakt, logistikk, distribusjon etc.) og samarbeide om standarder og tekniske krav.
  3. Midlertidig fjerne eller redusere toll på varer som er essensielle for å bekjempe COVID-19.
  4. Bidra med informasjon om handelstiltak gjennomført under COVID-19.WTO skal overvåke dette gjennom en regelmessig eller ad-hoc måte.
  5. Samarbeid mellom WTO og andre internasjonale organisasjoner.

Det Norge gjør er å foreslå klassiske handelstiltak i en pandemi, og de rører ikke ved den markedsfeilen som oppstår ved store monopoler som kontrollerer tilgang og produksjon av vaksiner og medisin. Det at legemiddelselskapet kan kontrollere hvem som får tilgang til å produsere, begrenser mulighetene vi har til å igangsette kopiproduksjon som kan redusere pris og øke tilgjengelighet.

Status TRIPS waiver forslaget:

Pr 22 februar har Afrikagruppen (43 stater) blitt med som med-sponsor for forslaget i tillegg til Pakistan, India, Mongolia, Venezuela og Bolivia. Totalt er det rundt 100 land som er positive til forslaget. Motstandere av forslaget er USA, El Salvador, Ecuador, Brasil, Norge, EU, Sveits, Japan og Australia.

TRIPS waiver forslaget: Waiver from certain provisions of the TRIPS agreement for the prevention, containment and treatment of COVID-19 (IP/C/W/669)

Les mer om Patenter:

WTO-utvalget og veien videre etter MC12

WTO-utvalget og veien videre etter MC12

Publisert: 03.02.23

Utenriksdepartementet (UD) inviterer bedrifter og organisasjoner til en arena for diskusjon og spørsmål rundt pågående WTO-politikk et par ganger i året. Den 31.01.2023 ble første møte i år avholdt med spesielt fokus på hva som skjedde under og etter ministermøtet (MC12) i fjor sommer.

Les mer
Handelskampanjens innspill til Klimautvalget 2050

Handelskampanjens innspill til Klimautvalget 2050

Publisert: 21.11.22

Handelskampanjen har sendt innspill til Klimautvalget 2050, som skal utrede hvilke veivalg Norge står overfor for å nå målet om å bli et lavutslippssamfunn innen 2050. I innspillet tar vi opp noen konkrete klausuler i handels- og investeringsavtaler som bidrar til å befeste en politikk og retning fra en tid før klima- og naturkrisene ble så åpenbare i allmenn politisk bevissthet, som de er i dag.

Les mer
Pandemien er ikke over!

Pandemien er ikke over!

Publisert: 21.09.22

Risikoen for å dø i COVID-19 er fire ganger høyere i fattige land enn i rike. Vi trenger fortsatt et unntak for immaterielle rettigheter for å sikre rettferdig og rimelig tilgang på vaksiner, medisin og tester. EU, Storbritannia og Sveits blokkerer et slikt unntak i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Det må få en slutt.

Les mer
Ber EU droppe kravet om frøpatenter med Indonesia

Ber EU droppe kravet om frøpatenter med Indonesia

Publisert: 30.06.22

Handelskampanjen har signert et krav sammen med 90 andre organisasjoner som ber EU droppe kravet om tilslutning til UPOV91 konvensjonen i forhandlingene om en frihandelsavtale med Indonesia

Les mer
Moderna i konflikt med det amerikanske helseinstituttet over rettigheter til COVID-19 vaksinen

Moderna i konflikt med det amerikanske helseinstituttet over rettigheter til COVID-19 vaksinen

Publisert: 04.04.22

Moderna hevder at de har funnet opp mRNA- sekvensen i COVID-19 vaksinen, mens forskere fra det nasjonale helseinstituttet i USA mener at de utvikla sekvensen og delte den med Moderna.

Les mer

Om Handelskampanjen

Handelskampanjen er en allianse av ulike organisasjoner fra fagforbund, bondeorganisasjoner, til miljø,- solidaritets- og utviklingsorganisasjoner. Nettverket ble oppretta i 27. april 2004.

Vi følger internasjonale handelsforhandlinger, regionale handelsavtaler, og Norges handels- og investeringsavtaler. Vi bistår med analyser, kursing, foredrag og skriftlige innspill. Vi har et aktivt styre som har bred erfaring og kompetanse innenfor internasjonal handelspolitikk.

Kontakt

Postadresse:
Handelskampanjen

Christian Krohgs gate 15, 0186 Oslo

E-post:
handelskampanjen@handelskampanjen.no


Organisasjonsnummer: 996058115

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Lenker