Norge støtter de minst utviklede landene!
Wikimedia Commons / Aids orphan in Malawi
Publisert: 22.05.13

Norge støtter de minst utviklede landene!

Samtidig som resten av verdens rikeste land står mot verdens fattigste i reforhandlingene om Den internasjonale patentavtalen (TRIPS), støtter Norge de minst utviklede landene (MUL).

Stridens kjerne står om lengden på perioden MUL skal ha unntak fra å innføre deler av TRIPS. Unntaket sikrer landene tilgang til blant annet billige medisiner, lærebøker, såfrø og miljøteknologi. Overgangsperioden løper egentlig ut 1. juli 2013. Det ble tidlig i år klart at det er bred støtte om å forlenge perioden, men EU og USA krever at forlengelsen kun skal gjelde i fem år. MUL og resten av utviklingslandene krever at det skal gjelde så lenge et land er en del av MUL, og informasjon Handelskampanjen sitter på tyder på at Norge støttet MUL i dette under runden som startet i dag.

Handelskampanjen sendte i februar et brev til Utenriksdepartementet for å klargjøre Norges stilling i saken, og leder av Handelskampanjen Heidi Lundeberg er godt fornøyd med at Norge nå tar en aktiv rolle i TRIPS-forhandlingene:

- Vi håper Norge fortsetter å står på kravene og ikke gir seg før vi får på plass en løsning MUL er fornøyd med, sier leder i Handelskampanjen Heidi Lundeberg.

- Vi må vise at verdenssamfunnet bryr seg om situasjonen for MUL og gir dem rom for utvikling, fortsetter hun.

Formannen for forhandlingene er Alfredo Suescum, Panamas ambassadør til Verdens Handelsorganisasjon (WTO). I de første konsultasjonsrundene har han begrenset taleretten til MUL-landene og de utviklede landene. MUL-landene har dermed stått alene, mot en velorganisert blokk av utviklede land.

Nå har Suescum også åpnet for at andre utviklingsland kan delta, land som fullt ut støtter MUL-landene.

- Når da i tillegg Norge aktivt støtter MUL-landene kan dette gå i riktig retning, sier Lundeberg. En begrenset tidsramme på enten fem eller syv år er simpelthen ikke nok, og skal verdens fattigste samfunn kunne utvikle seg må de få fritak til de har utviklet sin økonomi, understreker hun.

Gruppen som kjemper mot verdens fattigste land består av Canada, Australia, EU, Japan, New Zealand, Sveits og USA. I tillegg til lengden på overgangsperioden er det andre stridspunktet om en såkalt ”no roll-back-bestemmelse”. Den innebærer at MUL-land ikke kan gå tilbake på TRIPS-bestemmelser som er innført, selv om de innser at det er skadelig for landets befolkning.

Kontaktinformasjon

Heidi Lundeberg, leder av Handelskampanjen: 924 15 316

Harald Sakarias Hansen, sekretær for Hanselskampanjen: 954 81 686

Om Handelskampanjen

Handelskampanjen er en allianse av ulike organisasjoner fra fagforbund, bondeorganisasjoner, til miljø,- solidaritets- og utviklingsorganisasjoner. Nettverket ble oppretta i 27. april 2004.

Vi følger internasjonale handelsforhandlinger, regionale handelsavtaler, og Norges handels- og investeringsavtaler. Vi bistår med analyser, kursing, foredrag og skriftlige innspill. Vi har et aktivt styre som har bred erfaring og kompetanse innenfor internasjonal handelspolitikk.

Kontakt

Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo

E-post:
handelskampanjen@handelskampanjen.no


Organisasjonsnummer: 996058115

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Lenker