Publisert: 31.05.16

Ny TISA runde i Genève om reviderte tilbud

Les siste oppdatering fra forhandlingene på TISA. USA står mot EU og Norge på en viktig sak.

Forhandlingene om en plurilateral tjenesteavtale (TISA) startet igjen i Genève 26 mai i en runde som skal inkludere et ministermøte 1 juni utenfor møtet i OECD i Paris for å hjelpe en konklusjon av forhandlingene i år. Forhandlingene, som er leda av EU, vil vare til 3 juni.

Ministermøtet vil gå gjennom de reviderte markedstilgang tilbudene som alle bortsett fra ett TISA land leverte 6 mai, i tillegg til arbeidet med anneksene og TISA hovedteksten.

Taiwan var det eneste landet som ikke leverte et revidert tilbud grunnet et skifte i regjeringen på tidspunktet. Men deltakerne har satt en frist i oktober for å levere neste omgang reviderte tilbud.

Tilbudene som ble levert 6 mai viste den langvarige kontroversen som setter USA mot flere land, inkludert EU, Norge, Korea, og Sveits, som vil ta unntak for nasjonal behandling for nye tjenester. USA hevder disse unntakene undergraver «negativ listing» på nasjonal behandling i TISA, som innebærer at fremtidige ukjente tjenester havner utenfor unntak.

De som fremmer breie unntak for nye tjenester er EU, Norge, Korea, og Sveits, som er motvillige til å akseptere graden av nasjonal behandling som USA krever.

I de reviderte tilbudene til EU, Norge, og Korea inkluderer det en Part II policy space exemptions, som gir landet rett til å starte opp, opprettholde eller endre ethvert tiltak i de spesifikke sektorer, undersektorer eller aktiviteter som listes opp.

Et faktaark om Norges reviderte tilbud, som regjeringen har lagt ut, sier at tilbudet har «refined reservations on new services». Det reviderte tilbudet viser at Norge opprettholder Part II reservations på kommersiell tilstedeværelse, tilstedeværelse av naturlige personer, og juridiske tjenester.

EUs reviderte tilbud inneholder flere unntak under Part II på områder som kommersiell tilstedeværelse, subsidier, og bevegelse av naturlige personer.

USA prøver å forby kravet om at tjenesteleverandører må etablere seg i landet, eller være fastboende som en betingelse for å tilby en tjeneste. Kravet er en del av USAs liste på new provisions som de vil få gjennom i TISA. Dokumentene var en del av lekkasjen fra Wikileaks.

1 juni ministermøtet kan føre til beslutninger på hvilke annekser som må kuttes vekk for å få til en avtale i år. Andre kilder sier at 1 juni er altfor tidlig for å bestemme hvilke annekser som må kuttes, og at på et møte 10-15 juli ledet av Australia vil de kunne se på dette igjen.

EU vil presse for videre fremgang på anneksene og forventer tekstbaserte diskusjoner på telekommunikasjonstjenester, e- commerce, finanstjenester, lokaliseringsspørsmålene, transport, og midlertidig bevegelse av personer for å levere tjenester.

TISA forhandlingene står ovenfor flere komplekse, tekniske og politiske saker i spørsmålet om tvisteløsningsmekanismer, hvis den skal være parallell til tvisteløsningsmekanismen i WTO, som alle TISA landene tilhører. Det kan føre til at man får motstridende dommer på tjenesteforpliktelser i WTO og under TISA.

Det vil også være vanskelig å tvinge gjennom etterlevelse av dommene gjennom straffetiltak siden alle WTO medlemmene er forpliktet til å ikke innføre unilaterale tiltak som reduserer det andre landets WTO fordeler.

Etter juli forhandlingsrunden er det planlagt forhandlinger 19-23 september, ifølge en TISA kalender som var en del av Wikileaks lekkasjene.

Teksten er oversatt og er et utdrag fra Inside U.S Trade – 05/27/2016: New TISA Round Kicks Off In Geneva, To Include Ministerial Review

Om Handelskampanjen

Handelskampanjen er en allianse av ulike organisasjoner fra fagforbund, bondeorganisasjoner, til miljø,- solidaritets- og utviklingsorganisasjoner. Nettverket ble oppretta i 27. april 2004.

Vi følger internasjonale handelsforhandlinger, regionale handelsavtaler, og Norges handels- og investeringsavtaler. Vi bistår med analyser, kursing, foredrag og skriftlige innspill. Vi har et aktivt styre som har bred erfaring og kompetanse innenfor internasjonal handelspolitikk.

Kontakt

Postadresse:
Handelskampanjen

Christian Krohgs gate 15, 0186 Oslo

E-post:
handelskampanjen@handelskampanjen.no


Organisasjonsnummer: 996058115

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Lenker