Seminar 23. november kl. 13.00 – 19-00:
Nytt WTO-toppmøte: Begraves Doha-runden? Vi trenger en ny handelspolitikk!
Ti år har gått siden Doha-mandatet til WTO ble vedtatt i 2001. Den markedsliberalistiske politikken som fremmes gjennom WTO har bidratt sterkt til matkrise, finanskrise, økonomisk krise og ytterligere energiutfordringer. Det er nå på tide med et nytt internasjonalt handelsregelverk, og tida fram mot ministermøtet i WTO bør brukes til å diskutere reelle alternativer til dagens modell og et nytt regelverk for internasjonal handel.
Les mer om program og innledere her
Hvordan bør det nye handelsregelverket se ut?
På Handelskampanjens seminar 23. november (se informasjon ovenfor) skal internasjonale eksperter, representanter for regjeringen og det norske sivilsamfunnet diskutere hva en ny internasjonal handelspolitikk bør innebære. Handelskampanjens koordineringsgruppe har allerede foreslått flere prinsipper som bør ligge til grunn for et nytt handelsregelverk for mat og andre landbruksvarer.
Les mer om prinsippene her
Changemaker-kampanje om norsk handelspolitikk
Norge har brukt en rekke handelspolitiske virkemidler for å bli så rike som vi har blitt, men samtidig er Norge med på å nekte fattige land å bruke de samme virkemidlene for utvikling. Changemaker mener dette er som å klatre opp en stige og dra den opp etter seg. I starten av november arrangerte de en omfattende aksjonsuke med 56 arrangement og over 2500 underskrifter.
Les mer om Changemakers stigekampanje og skriv under for en mer rettferdig handelspolitikk her
Ny rapport fra Olivier De Schutter om matsikkerhet i det internasjonale handelssystemet
Har utviklingslandene den fleksibiliteten de trenger for å takle trusler mot matsikkerhet? Eller er de begrenset av handelsregler som straffer statlig intervensjon, selv når den er rettet mot å sikre tilgangen til mat for sårbare befolkningsgrupper? Rapporten fra spesialrapportør Olivier De Schutter forklarer hvorfor Doha-runden og WTO-agendaen må utføres i tråd med bekymringer om matsikkerhet.
Les mer og last ned rapporten her
Rapport om bilaterale frihandelsavtaler
Norge forhandler for tiden offensivt om frihandelsavtaler med flere land, bl.a. India, Kina, Russland, Hviterussland, Kasakhstan, Hong Kong og Indonesia. Rapporten "Bak lukkede dører" tar for seg EFTAs forhandlingsmandat med tredjepartsland, de norske interessene, temaene i avtalene og hvilke konsekvenser disse kan få for Norge og befolkningen i de landene det forhandles med. En reell demokratisk behandling avhenger av informasjon og debatt, og forfatterne ber om konsekvensutredninger og mer åpenhet om forhandlingene rundt bilaterale og regionale frihandelsavtaler.
Last ned rapporten her