Pressemelding: BITs modellen tar ikke hensyn til fattige land
Publisert: 15.05.15

Pressemelding: BITs modellen tar ikke hensyn til fattige land

Regjeringa la denne uka ut forslag til modell for investeringsbeskyttelsesavtaler (BITs). Forslaget er ubalansert og tar verken hensyn til det lokale demokratiet i Norge eller til fattige land.

- Norge må aldri inngå noen avtale som gir multilaterale selskapa rett til å gå til sak mot statar. Stat-investor må ut av modellavtalen som nå er sendt på høring.

Norge har av politiske grunner ikkje inngått noen investeringsbeskyttelsesavtale siden 1990 tallet. Sist gang Nærings- og handelsdepartementet utviklet en sik modellavtale (2008) skapte det stor debatt. Norske og internasjonale organisasjonar varsel om en modell som stod i sterk motsetning til norsk utviklingspolitikk. Siden 1990- talet har land verden over blitt stevnet for å drive aktiv helse-, miljø-, sysselsettings- og næringspolitikk med grunnlag i slike avtaler. Utviklingsland har betalt multinasjonale selskap i dyre dommer som følgje av saker i den internasjonale tvistemekanismen ICSID. Avtalene får mest groteske resultat i utviklingsland, men også i Europa, USA og Canada har miljødirektiv og helsepolitikk måtet vike for store selskap sin rett til profitt.

- Vi har sett hvordan slike avtaler har gitt internasjonale gruveselskaper rett til å ødelegge lokalsamfunn utan å rydde opp etter seg eller gi lokalbefolkning kompensasjon for miljø- og helseskader. Kva vil skje i Finnmark når kinesiske og australske selskapa nekter å høre på lokale politikere? Det norske demokratiet vil også bli innskrenke som følgje av den type avtaler regjeringa foreslår

Handelskampanjen, som samler norske utviklingsorganisasjoner, fagforbund, miljø- og bondeorganisasjoner, ser fram til høringsrunden og debatten som vil følgje.

- Regjeringa viser et godt taktskifte når det gjelder openheit og debatt. Vi roser regjeringa for å sende modellen på høring med muligheit for både norske og internasjonale aktørar til å si sin mening. Det er også svært positivt at regjeringa vektlegger openheit rundt tvistene slike avtaler vil medføre.

Skrevet av Heidi Lundeberg, leder Handelskampanjen

Les mer om Investeringer:

WTO-utvalget og veien videre etter MC12

WTO-utvalget og veien videre etter MC12

Publisert: 03.02.23

Utenriksdepartementet (UD) inviterer bedrifter og organisasjoner til en arena for diskusjon og spørsmål rundt pågående WTO-politikk et par ganger i året. Den 31.01.2023 ble første møte i år avholdt med spesielt fokus på hva som skjedde under og etter ministermøtet (MC12) i fjor sommer.

Les mer
Handelskampanjens innspill til Klimautvalget 2050

Handelskampanjens innspill til Klimautvalget 2050

Publisert: 21.11.22

Handelskampanjen har sendt innspill til Klimautvalget 2050, som skal utrede hvilke veivalg Norge står overfor for å nå målet om å bli et lavutslippssamfunn innen 2050. I innspillet tar vi opp noen konkrete klausuler i handels- og investeringsavtaler som bidrar til å befeste en politikk og retning fra en tid før klima- og naturkrisene ble så åpenbare i allmenn politisk bevissthet, som de er i dag.

Les mer
Frankrike trekker seg fra energichartertraktaten for å nå miljømålene

Frankrike trekker seg fra energichartertraktaten for å nå miljømålene

Publisert: 03.11.22

Nå stiller Frankrike og Tyskland seg til rekken av europeiske land som trekker seg fra energichartertraktaten (ECT). Avtalen, som ble opprettet i 1994 og trådde i kraft i 1998, er blitt kritisert for å undergrave Parisavtalen.

Les mer
Norge avslutter bilaterale investeringsavtaler med EØS-land

Norge avslutter bilaterale investeringsavtaler med EØS-land

Publisert: 29.08.22

Regjeringen har konkludert med at Norge skal avslutte sine bilaterale investeringsavtaler (BITs) med EØS-land.

Les mer
For å nå miljømålene må regjeringen si opp avtaler med ISDS

For å nå miljømålene må regjeringen si opp avtaler med ISDS

Publisert: 20.05.22

Handelskampanjen har sammen med ni andre organisasjoner sendt et åpent brev til statsminister Jonas Gahr Støre med krav om å si opp handels- og investeringsavtaler som inneholder investor-stat-tvisteløsningsmekanisme (ISDS).

Les mer
EU utfordrer Storbritannias havvind-satsing i WTO

EU utfordrer Storbritannias havvind-satsing i WTO

Publisert: 04.04.22

EU utfordrer Storbritannias havvind-satsing som skal øke produksjon av fornybar energi og lokale jobber, og hevder det bryter med WTO-avtalen.

Les mer

Om Handelskampanjen

Handelskampanjen er en allianse av ulike organisasjoner fra fagforbund, bondeorganisasjoner, til miljø,- solidaritets- og utviklingsorganisasjoner. Nettverket ble oppretta i 27. april 2004.

Vi følger internasjonale handelsforhandlinger, regionale handelsavtaler, og Norges handels- og investeringsavtaler. Vi bistår med analyser, kursing, foredrag og skriftlige innspill. Vi har et aktivt styre som har bred erfaring og kompetanse innenfor internasjonal handelspolitikk.

Kontakt

Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo

E-post:
handelskampanjen@handelskampanjen.no


Organisasjonsnummer: 996058115

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Lenker