For få år siden var det bare NASA som viste interesse for planten, som det mest næringsrike astronauter kan ha med seg ut i rommet. Nå når salget over hele jorden er gått til himmels, ser vi et klassisk problem som oppstår når en lokal vare i et fattig land blir etterspurt i rike land.
For befolkningen i Peru og i de andre Sør-Amerikanske landene som dyrker quinoa, særlig i Bolivia, har etterspørselen ført til en fordobling av prisene. Salget i Peru og Bolivia har gått ned med rundt 30 prosent, fordi vanlige og da for en stor del fattige folk ikke lenger har råd. Stadig mer quinoa går til et verdensmarked med god betalingsevne.
Handelen begynte som små-skala fairtrade, men utviklet seg til kommersiell storhandel. Men myndighetene i quinoaproduserende land, som de siste årene har lyktes godt med å bekjempe underernæring, er nå på banen med tiltak for å styrke nettverk av småprodusenter til lokalt forbruk. Blant annet arbeider Peru og Bolivia for å innføre quinoa som skolemat.