Reisebrev fra Public Forum 2024
Sofie, Isabelle, Helene og Karina på plass under Public Forum.
Publisert: 16.10.24

Reisebrev fra Public Forum 2024

I september samlet nok en gang sivilsamfunn, ministere, akademikere og forretningsfolk seg i Geneve for WTOs årlige offentlige forum. “Better trade for a better world” var slagordet for årets forum.

I år, som før, har WTO brukt Public Forum for å vise frem sin egen agenda for handelspolitikken, og det var lite plass til sivilsamfunn og kritiske stemmer på arrangementet. En måte man merket utskvisningen av sivilsamfunnet på var i form av at sekretariatet i WTO inviterte sine egne allierte til de store scenene uten eller med få andre konkurrerende panelsamtaler på samme tid. Mens når det var sivilsamfunn sin tur til å snakke eller arrangere noe fikk vi plass sammen med et mylder av andre arrangementer, opptil 12, og ble ofte plassert i noen av de minste rommene på bygget.

Selv med stor konkurranse om oppmerksomheten og dårlig plass, var det mange som satte pris på arrangementene som nettverket vårt, Our World Is Not For Sale, og vi i Handelskampanjen arrangerte. Ved flere anledninger stod folk langs veggene og satt på gulv, fordi det var så mange som ville høre på. Flere kom seg rett og slett ikke inn i rommet på grunn av sprengt kapasitet. Dette viser at flere mener at sivilsamfunnet er viktige stemmer i WTO.

Helene Bank, fra Fagforbundet, satt i flere ulike panel og gjorde en god jobb med å vise frem de positive sidene med norske modeller samtidig som hun var kritisk til Norges rolle i handelspolitikken. Vi har sikret oss selv i det internasjonale handelssystemet på områder som matsikkerhet og eksport av fisk, men lar ikke andre land få muligheten til å gjøre det samme.

Slagordet for årets konferanse er forsåvidt ganske bra, problemet er meningen WTO legger i det. “Better” betyr ikke å endre på det grunnleggende systemet som favoriserer noen land, og skaper økende ulikhet, klimagassutslipp og naturødeleggelser for andre. For WTO betyr det det motsatte. ”Better trade” handler i stor grad om å fortsette som før. Handle mer, med færre restriksjoner og større hastighet. Hamsterhjulet må øke i fart.

Norges Bondelag, Nei til EU, Spire og Fagforbundet var under Public Forum-uka på et møte med WTO-Ambassadør Ølberg og hans sekretariat. Her fikk vi tatt opp temaer som er viktige for oss som public-stockholding, landbruk, matsikkerhet og fiskerisubsidier. Vi tok også opp vår bekymring rundt sikkerheten for sivilsamfunn på det kommende ministermøtet i Kamerun.

Om Handelskampanjen

Handelskampanjen er en allianse av ulike organisasjoner fra fagforbund, bondeorganisasjoner, til miljø,- solidaritets- og utviklingsorganisasjoner. Nettverket ble oppretta i 27. april 2004.

Vi følger internasjonale handelsforhandlinger, regionale handelsavtaler, og Norges handels- og investeringsavtaler. Vi bistår med analyser, kursing, foredrag og skriftlige innspill. Vi har et aktivt styre som har bred erfaring og kompetanse innenfor internasjonal handelspolitikk.

Kontakt

Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo

E-post:
handelskampanjen@handelskampanjen.no


Organisasjonsnummer: 996058115

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Lenker