Nå er det på tide å begynne med tekstforhandlinger for å få i stand et patentunntak (det såkalte TRIPS waiver-forslaget), er det tydelige budskapet i talen. Sør-Afrika fremhever også, blant annet, hvordan fleksibilitene som allerede eksisterer i TRIPS-regelverket (artikkel 31 om tvangslisenser) aldri var laget for å håndtere en pandemi som eksisterer i alle land på samme tid og at det derfor ikke kan brukes for å få stopp på pandemien.
Artikkel 31 vil bety at land må forhandle med et og et selskap i en case by case situasjon, en tvangslisens må spesifisere mengde som skal brukes under lisensen. Det kan endre seg i en pandemi, og hvis vi trenger en ny lisens på en ny vaksine må vi starte på nytt med artikkel 31 regelverket.
Dette betyr at det å bruke tvangslisenser under artikkel 31 og 31bis ikke vil føre til et samarbeid mellom land for å dele produksjons- og forsyningskapasitet, og å gå ut av denne pandemien sammen.
I talen trekker Sør-Afrika frem et eksempel om hvordan det Canadiske legemiddelselskapet Biolyse Pharma nå har gått ut offentlig med å si at de har mulighet å produsere opp imot 20 millioner doser COVID-19-vaksine årlig. Selskapet søker nå tvangslisens, men avventer godkjenning fra Canadiske myndigheter for å få lov å produsere vaksiner. De har uttalt at de regner med at godkjenningsprosessen vil ta tid, til tross for at det haster å øke produksjonen av vaksiner slik at ikke flere menneskeliv går tapt.
Les hele Sør-Afrika sin tale i TRIPS-rådet.