WTO var i «krise» i fjor sommer og høst da forhandlingene stoppet opp grunnet uenighet rundt implementeringen av beslutninger fra ministermøtet i 2013. En sentral konflikt var rundt matlagerprogrammet til India, og Indias krav om en permanent løsning. November 2014 ble det en avtale mellom India og USA som førte til at konflikten løsnet litt opp, og det ble en avtale på handelsfasilitering (TF) og en tidsfrist for utarbeidelse av arbeidsprogrammet for å sluttføre Doha runden.
Fristen for arbeidsprogrammet var 31 Juli i år og ble ikke nådd. Fristen er en utsettelse fra den tidligere fristen som ble satt til Desember 2014, men som ble utsatt grunnet den flere måneder lange stillstanden.
Doha forhandlingene er fastlåste da forhandlerne har gravd seg ned i sine motstridene synspunkter på intern støtte og markedstilgang for jordbruksvarer og industriprodukter. Det er og uenighet på hva som skal fokuseres på først og hvor ambisjonsnivået skal ligge.
Ambisjonsnivået i forhandlingene skal senkes, - men på hva og hvor mye? USA står på sitt standpunkt at mekanismen som utviklingsland vil ha på plass for å verne sitt eget marked mot importøkning (Special Safeguard Mechanism) skal fjernes siden ambisjonene reduseres. Utviklingslandsgruppen er sterkt imot det.
15-16 september blir det holdt et møte i Genève der syv store WTO land – USA, EU, Brasil, Japan, Kina, India og Australia skal delta for å diskutere veien fremover etter at 31 juli fristen ikke ble nådd.