Forslaget kom fra Haiti i november 2012 på vegne av de minst utviklede landene (MUL-gruppen), og innebærer at overgangsperioden for de minst utviklede landene skal vare så lenge landet er et MUL, og at landene kun skal implementere TRIPS artikler 3, 4 og 5, inntil de ikke lenger anses som MUL. Statssekretær i Utenriksdepartementet Gry Larsen tidligere i februar uttrykk for at Norge ville støtte de fattigste landene i dette kravet. Handelskampanjen og Forum for Utvikling og Miljø (ForUM) ser på som svært positivt, og har skrevet brev til UD for å få bekreftet at Norge vil støtte forslaget.
Hva er TRIPS?
De minst utviklede landene har fremdeles behov for mer tid for å løse en rekke problemstillinger som påvirkes av TRIPS-avtalen. Organisasjonene er særlig bekymret for forholdene knyttet til medisintilgang, tilgang til såfrø og miljøteknologi. Det teknologiske gapet mellom MUL og andre land kan ikke fylles raskt og enkelt. I tillegg til mangel på både menneskelige og finansielle ressurser som det tar tid å fremskaffe, er institusjonell og teknologisk kapasitet noe som det tar mange tiår å bygge. Det er umulig å spå for en hel gruppe av ulike MUL, hvor mange tiår som vil være tilstrekkelig. Derfor er det mer fornuftig å knytte fritak og fleksibilitet til MUL-«statusen». Det er rimelig å tro at når et land ikke lenger anses for å være et MUL, vil det ha klart å bygge en del teknologisk og institusjonell kapasitet, som gjør at det er mulig å implementere TRIPS-avtalen.
TRIPS prioriterer opphavsretten framfor menneskerettigheter, og har møtt sterk kritikk fra ikke-statlige organisasjoner og utviklingsland. En av de mest omdiskuterte konfliktene er spørsmålet om patent og tilgang på Aids-medisiner i fattige afrikanske land.
Norge bør i følge Handelskampanjen og ForUM arbeide hardt for å få flere industriland med på å støtte forslaget fra MUL-gruppen fram mot TRIPS-rådets møte.