Publisert: 18.10.24

Subsidier som gagner folk og klima?

En av våre samarbeidspartnere fra OWINFS har tidligere denne måneden skrevet to gode kronikker om fiskerisubsidier og diskusjonene i WTO. Her tar han opp sentrale tema som å få til den riktige balansen av subsidier for å gagne både folk og klima.


Avtalen som lå på bordet i februar i Abu Dhabi mangler fortsatt en haug med underskrifter og blir derfor sett på som feilet. Denne avtalen ligger nå oppe til diskusjon i Geneve og det er store krefter som pusher for å få den gjennom. Den store pågangen for å få avtalen i havn fører til at vinnerne blir de som historisk har bidratt til overfiske, og som allerede er størst på subsidier.

World Forum of Fish Workers and Fish Harvesters (WFF) hadde sammen med Handelskapanjen et panel under Public Forum hvor de la fokus på at avtalen må forby subsidiering av overfiske og overkapasitet, men samtidig støtte utvikling og bærekraft.

Det er frykt for at de som driver små- og mellomstore fiskebåter skal innlemmes i bestemmelsen om kutt i subsidier. Dette kan føre til mye usikkerhet, spesielt for befolkninger som i stor grad lever av småskala fiske. Den avtalen som ligger på bordet i dag tar ikke gode nok hensyn til denne typen fiske. Mulighetene til utviklingsland for å overholde forpliktelsene som ligger til grunn i avtalen er svake, spesielt for de landene som nå trer ut fra kategorien “Least developed countries”.

Les mer i disse to kronikkene av Adam Wolfenden:

https://www.fijitimes.com.fj/getting-the-balance-right-on-fisheries/

https://www.postcourier.com.pg/getting-the-balance-right-on-fisheries-subsidies-critical-for-people-and-sustainability/


Om Handelskampanjen

Handelskampanjen er en allianse av ulike organisasjoner fra fagforbund, bondeorganisasjoner, til miljø,- solidaritets- og utviklingsorganisasjoner. Nettverket ble oppretta i 27. april 2004.

Vi følger internasjonale handelsforhandlinger, regionale handelsavtaler, og Norges handels- og investeringsavtaler. Vi bistår med analyser, kursing, foredrag og skriftlige innspill. Vi har et aktivt styre som har bred erfaring og kompetanse innenfor internasjonal handelspolitikk.

Kontakt

Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo

E-post:
handelskampanjen@handelskampanjen.no


Organisasjonsnummer: 996058115

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Lenker