Konferansen tar for seg temaene handel, investeringer og utvikling, og har som mål å " … hjelpe utviklingsland i deres arbeid med å bli en likverdig del av verdensøkonomien".
Konferansen oppstod med bakgrunn i utviklingslandenes bekymringer over det internasjonale markedet, multinasjonale selskaper og den store ulikheten mellom industriland og utviklingsland.
Årets UNCTAD rapport fra generalsekretær Supachai Panitchpakdi greier ut om en ”verden snudd opp ned” og kritiserer måten globaliseringen er drevet av spekulative markeder som har ødelagt for utviklingen i fattige land.
Rapporten tar til orde for en ny æra, en utviklingsbasert globalisering der staten gjenopptar sin avgjørende rolle i utvikling. Den foreslår også en ny Nord-Sør avtale som skal temme finanssektoren, gjøre handel og investeringer til verktøy som skaper utvikling, og bidra til en mer demokratisk styring av verdensøkonomien.
Til tross for dette klare budskapet, finnes det likevel usikkerhet omkring utfallet av UNCTAD XIII. Det siste ukastet av Ministerrådserklæringen viser at landene er langt fra enige på alle områder. Dette gjelder både enighet om hva som faktisk er utfordringene verden står ovenfor i dag og hvilken rolle UNCTAD skal spille ovenfor disse utfordringene i fremtiden.
Les mer om UNCTAD og usikkerheten om her