Publisert: 14.04.16

-Verre enn TTIP

Vi møtte journalist og aktivist Paulina Azevedo Menanteau fra Chile på Frivillighetshuset i Oslo. Hun er en del av et nettverk som jobber mot TPP avtalen: “Chile bedre uten TTP”

Hva er TPP og hvorfor jobber dere mot avtalen?

TPP står for Trans- Pacific Partnership og er en avtale mellom tolv asiatiske og amerikanske land på hver sin side av stillehavet. Avtalen ble signert i februar i år, men har ikke trådd i kraft enda. Arbeidet med TPP startet helt tilbake i 2003. To år senere signerte Chile, New Zealand, Singapore og Brunei forløperen. Så kom flere land med. Da USA ble med i 2008 ble TPP mye mer enn en tradisjonell handelsavtale. Den ble mer omfattende og de store selskapene kom på banen.. Nå sitter vi igjen med en handelsavtale av den “nye generasjonen” - som handler om politikk og standarder, sier Azevedo.

En slags stillehavs-versjon av TTIP?

Denne avtalen går faktisk lengre enn TTIP. Den har investor-stat-domstol, som TTIP, som gjør det mulig for utenlandske selskaper å saksøke vertsland for reguleringer som hindrer deres fremtidige profitt. Men den går lengre på mange felt. For eksempel griper den lengre inn i helsepolitikken. Perioden som selskapet kan holde sine data hemmelige (data exclusivity, data protection) er satt til 8 år. USA ville ha 12 år, men ble kraftig motsagt av 8 av de andre medlemslandene, og de endte på 8 år. Patent avtalen i WTO (TRIPS) har ikke data beskyttelse, men vanlig patent periode. Kriteriene for å fornye en patent blir lettere å innfri, så man kan beholde en patent lengre. Patenter på medisiner gjør det veldig vanskelig for selskapene å utvikle medisiner for å bekjempe sykdommer, og det er vanskelig å selge rimelig kopi medisin. Kreftmedisiner blir dyrere og mer utilgjengelig.

Les mer her: Kreftpasienter kommer til å dø av TPP, sier aktivister. Lenke: http://www.tppkills.org/

Patentrettighetene gjelder også mat. TPP inkluderer en lov som gir selskaper rett til å patentere frø. Kongressen i Chile har tidligere sagt nei til denne loven, som ble kalt “Monsanto Law”, men nå ønsker partene at en ny versjon skal ratifiseres. Patenter på frø betyr at selskapet har enerett på produksjon av frøene som brukes i matproduksjon –ofte er dette GMO frø. Bønder kan rett og slett ikke plante en ny avling med frø fra den gamle.

Avtalen griper også inn i offentlige anskaffelser, som foreløpig er et stridstema i TTIP-avtalen. TPP-avtalen innebærer at statens innkjøp og anbud skal legges ut likt for både nasjonale og utenlandske selskaper. Offentlige anskaffelser kan blant annet brukes for å støtte opp om små og mellom store bedrifter – men når staten er forpliktet til å legge ut anbudet også til utenlandske selskaper vill disse tape konkurransen.

Hvilke grupper i Chile jobber for og hvilke jobber imot avtalen?

Generelt sett er folk veldig positive til å åpne opp markedet. Chile er det landet i verden med flest handelsavtaler. Chile har 74 handelsavtaler med 25 land! Disse har blitt til i mer eller mindre hemmelighold utenfor offentlig oppmerksomhet. Det har ikke vært noe offentlig debatt. Vi har ikke et like godt system som i Europa på fagforeninger og interessegrupper. Så det er ingen plass der vi kan diskutere og forhandle med staten på vegne av våre interesser.

Men vi går fremover og vi har godt samarbeid med flere studentnettverk, legeforeninger, og organisasjoner. Vi samarbeider også bra med en brasiliansk fagforeningsføderasjon. Vi har klart å organisere store demonstrasjoner og media oppmerksomhet gjennom blant annet bevegelsen «Chile mejor sin TPP» - Chile, bedre uten TPP.

Problemet så langt har vært at de ulike bevegelsene har hatt hodet ned i andre viktige politiske saker. Fagbevegelsen slåss mot en ny arbeidsmiljølov. Studentbevegelsen har kjempet for sine rettigheter. Men nå har vi begynt å få bedre kontakt med dem, og de ser at handelsavtaler griper inn i nettopp deres rettigheter, om det gjelder arbeid eller utdanning.

Journalister er også mer og mer interessert i saken. På aksjonsdagen forrige gang fikk vi dekning i 15 forskjellige radiokanaler, CNN, så det går framover! For oss holder det ikke at de skriver under på noe her og der, vi vil ha deltagelse og forpliktende engasjement.

Har dere fått den informasjonen dere trenger for å skape blest?

Forhandlingene har vært helt hemmelige. Det er Australia som presset på for åpenhet. I november i fjor fikk vi se teksten slik den var før juridisk gjennomgang. 4 februar i år ble avtalen signert av alle medlemslandene og da fikk vi også se avtaleteksten. Problemet er at det er en svært omfattende og vanskelig avtale å analysere. Avtalen har 30 kapitler og er på over 5000 sider.

Hva skjer nå?

Avtalen er signert, men ikke implementert. Vanligvis går dette gjennom hvert lands parlament. Men i TPP-avtalen er det slik at avtalen implementeres hvis 6 land - som har tilsammen 85% av brutto nasjonal produkt til de 12 TPP medlemmene - implementer avtalen.

Hva kan vi i Norge gjøre som medlemmer av sosiale bevegelser?

Dette er det viktigste spørsmålet! Vi skal trappe opp det internasjonale samarbeidet nå, og har noen helt konkrete ting vi skal gjøre. For det første skal vi lage en database med informasjon om alle lands kampanjer og kontaktpersoner, der vi kan dele informasjon og mobilisere samtidig.

For det andre skal vi ordne fysiske møter mellom oss, vi vil få til et fora, enten i Latin Amerika eller i Europa der vi kan møtes aktivister fra Latin Amerika, Europa og Asia. Vi prøver å få til dette i løpet av året. Hensikten er å møtes, utveksle informasjon og samkjøre krav og aktiviteter slik at vi kan få stoppet dette!


Skrevet av Petter Slaatrem Titland fra Attac og Anniken Elise Storbakk, koordinator i Handelskampanjen. Azevedo var på besøk hos LAG Oslo-GRAPALs seminer “Traktatene som dominerer verden” forrige helg. Azevedo er journalist , bokforfatter, foredragsholder og underviser.

Om Handelskampanjen

Handelskampanjen er en allianse av ulike organisasjoner fra fagforbund, bondeorganisasjoner, til miljø,- solidaritets- og utviklingsorganisasjoner. Nettverket ble oppretta i 27. april 2004.

Vi følger internasjonale handelsforhandlinger, regionale handelsavtaler, og Norges handels- og investeringsavtaler. Vi bistår med analyser, kursing, foredrag og skriftlige innspill. Vi har et aktivt styre som har bred erfaring og kompetanse innenfor internasjonal handelspolitikk.

Kontakt

Postadresse:
Handelskampanjen

Christian Krohgs gate 15, 0186 Oslo

E-post:
handelskampanjen@handelskampanjen.no


Organisasjonsnummer: 996058115

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Lenker