Artikkelen er skrevet av Helene Bank, For Velferdsstaten, 30.10.2014
Engasjementet knytter seg til at de nye avtalene, som det nå forhandles om, vil gjøre det enten umulig, eller vanvittig dyrt, å reversere mange av de reformene som den blåblå regjeringen nå setter i verk. Det er all mulig grunn til å ta Høyres Linda Hofstad Helleland alvorlig når hun sier: ”Vi skal skvise så mye tannkrem ut av tuben at AP ikke får puttet det tilbake” (om privatisering av togstrekninger, Klassekampen 5.9.14).
De nye handelsavtalene, TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) mellom EU og USA, og tjenesteavtalen TISA (Trade in Services Agreement), som 50 land forhandler utenfor WTOs rammeverk, har vi tidligere skrevet om i artikkelen ”
Høyrepolitikk for all framtid?”.
Sol på troll
Tidligere erfaringer fra mobilisering mot hemmelige handelsforhandlinger kan sammenlignes med historier i norske folkeeventyr. Akkurat som troll ikke tåler sol uten å sprekke eller bli til stein, tåler heller ikke handels- og investeringsavtalene dagens lys. Når forhandlingsdokumenter lekker ut av de lukkede rom, blir deres antidemokratiske og samfunnsødeleggende klausuler så tydelige, at forhandlingene stopper opp, eller avvikles – før de etter en stund dukker opp under nye navn.
Et bredt spekter av organisasjoner og aktører roper nå varsku. Det gjelder fagbevegelsen, spesielt offentlige sektor, demokratibevegelser, miljøbevegelse, forvaltnings- og forbrukerorganer, allianser mot genmodifisert mat, jordbruksorganisasjoner og allianser mot industriell matproduksjon, solidaritetsorganisasjoner med flere. Alle vil de kaste sol på troll.
Fagbevegelsen
Styret i Nordens Faglige Samorganisasjon (NFS) samt YS uttrykker behov for å jobbe mer med TTIP spesielt og handelsavtaler generelt (
Handelsavtaler til glede og bekymring), i lys av de potensielt store konsekvensene for landenes økonomi og arbeidsliv. Kongressen til Nordisk Transportarbeiderføderasjon vedtok i vår en sterk
uttalelse mot TTIP-forhandlingene.
På landsmøtet til Industri Energi ble handelsspørsmål et hett tema. Det var i første omgang
ungdomsorganisasjonen som foreslo en uttalelse.
Landsmøtet tilsluttet seg krav om konsekvensutredninger, men også kritikk av avtaler som undergraver demokratiet.
LO i Oslo sitt representantskapsmøte vedtok i oktober 2014 en skarp
uttalelse mot TTIP og med tilslutning til Attac sin
fellesuttalelse. Norsk Tjenestemannslag (NTL) behandler to uttalelser – om
TTIP og TISA på landsmøtet i neste uke.
Forvaltning
Bioteknologirådet bekymrer seg over at mat og genmodifiserte organismer er på forhandlingsbordet med helt annen vinkling enn økosystem og mattrygghet.
Det internasjonale forbrukerorganet Consumer International, som Forbrukerrådet er tilsluttet, bekymrer seg over at investor-stat tvisteløsningsordninger kan undergrave forbrukertryggheten. Forbrukerrådet følger opp med oppslag om at de
frykter dårligere forbrukerbeskyttelse med TTIP, spesielt knyttet til veksthormoner i kjøtt, kjemikaliepolitikk og digitale rettigheter. Investorenes rett til å bringe stater inn for tvisteløsning – rettet mot politiske reguleringer som er vedtatt gjennom demokratiske prosesser – er spesielt bekymringsfullt.
Demokratibevegelser
Handelskampanjen, en norsk allianse av 25 fag-, solidaritets-, miljø- og ungdomsorganisasjoner, har over lengre tid arbeidet mot investeringsavtaler gjennom sin
kampanje mot bilaterale investeringsavtalar (BIT). Et tidligere forslag om at Norge skulle slutte seg til investeringsavtaler, ble lagt bort etter en høring i 2008. Den blåblå regjeringen har indikert at dette arbeidet nå skal tas opp igjen.
Attac,
Handelskampanjen og For velferdsstaten har løpende engasjert seg, i allianse med demokrati-, miljø-, solidaritets- og fagbevegelser fra hele verden. I tett kontakt med aktører i og utenfor Norge betyr det en omfattende tilgang på informasjon og lekkasjer. Attac har en uttalelse om TISA som er åpen for tilslutning fra andre organisasjoner.