Vi ber den norske regjeringen om å følge WHO sin oppfordring.
Første prioritet er å få opp produksjon
COVAX har nå levert vaksinedoser til 20 land, og neste uke vil de ha levert til enda 31 land. De fleste av landene som er med i COVAX skal ha få levert sine første vaksinedoser. Dette er veldig bra.
Men antall doser er fortsatt veldig lavt – den første runden dekker bare rundt 2-3% av befolkningen i de landene som mottar vaksiner gjennom COVAX.
WHO sine 4 løsninger for å øke produksjonen
1. Det første mest kortsiktige tiltaket er å knytte sammen selskaper som produserer vaksiner med andre selskaper som har ekstra kapasitet til å bidra. WHO vil bidra i denne prosessen.
Eksempel: Merck har ikke fått en vaksinekandidat til å fungere, men de har nå inngått et samarbeid med Johnson & Johnson for å bidra i produksjonen.
2. Det andre tiltaket er bilateral teknologioverføring, med frivillig lisenser fra selskapet som har patentet til et annet selskap som kan produsere.
Eksempel: AstraZeneca har overført teknologi til SKBio i Korea og Serum Instituttet i India som produserer AstraZeneca sin vaksine til COVAX.
Problemet er at disse avtalene er hemmelige og vi vet ikke betingelsene. Problemet er også erkjent av WHO.
Et annet problem er at det bare inngås avtaler med de landene og de selskapene som legemiddelindustrien velger.
3. Det tredje tiltaket er koordinert teknologioverføring globalt. Det betyr at universiteter og selskaper gir sine lisenser gjennom en global mekanisme koordinert av WHO. WHO vil også hjelpe til med å lære opp arbeiderne i mottakerselskapet.
Dette alternativet er mye mer åpent, og vi vil ha mulighet til å vite betingelsene for teknologien som overføres.
Eksempel: WHO gjorde dette under H5N1 influensaen der WHO støtte teknologioverføring for å produsere influensavaksiner til 14 land.
4. Det fjerde tiltaket er at mange land med vaksine produksjonskapasitet kan starte produksjon av vaksiner hvis det gjøres et unntak for patenter og immaterielle rettigheter i WTO.
Those provisions are there for use in emergencies. If now is not a time to use them, then when? This is unprecedented time, and WHO believes that this is a time to trigger that provision and waive patent rights” – WHO direktør Tedros Ghebreyesus
Legemiddelselskapene har vært sterkt imot et patent-unntak fordi de hevder at de kommer til å tape inntekter som igjen vil være negativt for videre innovasjon.
Dette mener WHO sjefen ikke stemmer. Selskaper som eier patenter, skal få betalt royalties for de produktene de produserer.
Kilder:
WHO Director-General's opening remarks at the media briefing on COVID-19 – 5 March 2021: https://www.who.int/director-general/speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-the-media-briefing-on-covid-19-5-march-2021