Dokumentene Wikileaks legger ut er fra den siste runden med forhandlinger som var i Genève fra 13-17 April. Neste runde med forhandlinger er i Australia fra 6-10 Juli. Forhandlingstekstene er ment å forbli hemmelig i 5 år etter avtalen er signert eller forhandlingene har brutt.
Dokumentene viser hva alle TISA partene foreslår på de ulike områdene, og om landene stemmer for eller imot. Det er over 60 referanser til Norge i tekstene og det er mulig å se hva Norge fremmer og hva vi er passive til – eventuelt blir pressa til av større nasjoner.
TISA avtalen er den større handelsavtalen i historien der 52 nasjoner deltar som representerer 2/3 av det globale bruttonasjonalprodukt. Forhandlingspartene er USA, de 28 medlemslandene i EU, og 23 andre land inkludert Norge, Tyrkia, Mexico, Canada, Australia, Pakistan, Taiwan og Israel.
Dokumentene som er lagt ut er
- Hovedteksten, og delene om:
- Reguleringer rundt myndighetenes oppkjøp av varer og tjenester (i dette tilfellet tjenester) til det offentlige.
- Intern regulering relatert til lisenskrav og prosedyrer, kvalifikasjonskrav og tekniske standarder som påvirker handel med tjenester.
- «Transparency»: forpliktelser til å gi utenlandske aktører innsyn, varsel og konsultasjonsrett på nye lover og reguleringer.
- Bevegelsen av personer over grenser: en myndighets evne til å regulere innreisen av personer ansatte av tjenesteleveradøren.
Dokumentene viser klart hvordan TISA sitt mål er å deregulere tjenester, til og med utover det eksisterende WTO regelverket. Lekkasjen viser hvordan TISA ønsker å begrense myndighetenes mulighet til å regulere ved å pålegge regler på offentlige innkjøp (ikke favorisere oppkjøp fra lokale bedrifter), immigrasjon til lisenser og sertifiseringer av profesjonelle og selskapets virksomhet, og ikke minst prosessen rundt en ny regulering, uttaler Deborah James i OWINFS nettverket som har koordinert det internasjonale sivilsamfunnet i arbeidet rundt TISA.
Det er også lekka agendaen for neste forhandlinger som viser at nye tjenester skal under reglene i TISA – energitjenester, miljøtjenester, levering, og pasient mobilitet.
Utenlandske selskaper skal kommentere norsk lovverk
Delen om «transparency» går langt utover det en normal person vil tenke gjennomsiktighet angår. Det handler om at en ny lov eller regulering må publiseres og gjøres tilgjengelig på forhånd, med en «rimelig mulighet» for at selskaper kan kommentere på det.
Norge foreslår at myndighetene også må publisere grunnen til at den nye reguleringen kommer, andre land foreslår at myndighetene må organisere en kanal slik at de kan svare på kommentarene. Noen land presser for en obligatorisk «juridisk eller administrativ gjennomgang av beslutninger», hvis selskapene er uenige med den foreslåtte loven/reguleringen. Forslaget vil gi utenlandske selskaper en direkte kanal inn til nasjonal politikkutforming både på stortingsnivå og lokalt.
Går lenger enn WTO
Teksten på Offentlige innkjøp vil ifølge analysen til Wikileaks føre til en ekstrem åpning av offentlige innkjøp i tisa land, utover det nivået i de frivillige reglene i WTO. Det betyr at myndighetene ikke kan f.eks. kjøpe opp tjenester fra lokale tilbydere i en strategi om å skape arbeidsplasser, og støtte vanskeligstilte lokalsamfunn og små og mellomstore bedrifter.