WTO i statsbudsjettet
OWINFS
Publisert: 06.10.16

WTO i statsbudsjettet

WTO forhandlingene er også i statsbudsjettet. Regjeringen viser at de støtter USA og EU sin linje om å avslutte Doha og starte opp nye forhandlinger, selv om majoriteten av WTO medlemmene er imot dette

Håpet å legge Doha død.

Utenriksdepartementet skriver i sin proposisjon til statsbudsjettet at man hadde håpet å avslutte Doha-runden på ministermøtet i Nairobi 2015.

Høsten 2015 ble det klart at det på grunn av prinsipiell uenighet mellom medlemmene i WTO ikke var realistisk å avslutte Doha-runden, ei heller med et svært lavt ambisjonsnivå, på WTOs ministermøte i Nairobi, slik man hadde håpet (UD prop.1S s:18)

For oss som følger forhandlingene er dette en ganske sjokkerende holdning. Det er store uenigheter på sentrale forhandlingsområder, og det var åpenbart ikke mulig å avslutte forhandlingene uten å unngå store temaer som subsidier i jordbruket og importbeskyttelse for utviklingsland.

Det regjeringen gjør ved å hevde at målet var å avslutte Doha forhandlingene, er å fremme EU/USA sin linje om å legge Doha død slik at vi kan starte opp forhandlinger på nye tema.

Majoriteten av medlemmene i WTO var imot å avslutte Doha for å starte opp nye forhandlinger, men blant annet EU og USA presset for en avslutning. På et tidspunkt så det ut til at det ikke ble noen ministererklæring, men det endte med en beskrivende tekst om uenighetene:

We recognize that many members reaffirm the Doha Development Agenda, and the Declarations and Decisions adopted at Doha and at the Ministerial Conferences held since then, and reaffirm their full commitment to conclude the DDA on that basis. Other members do not reaffirm the Doha mandates, as they believe new approaches are necessary,,, (min utheving, Nairobi Ministerial Declaration, part lll, art.30)

UD feilinformerer

UD skriver i sin proposisjon til statsbudsjettet at Nairobi ministermøtet var svært vellykket. Noe som kom av ministermøtet var at land forpliktet seg til videre forhandlinger på temaene i Doha forhandlingene, i tillegg til at det åpnes opp for nye tema (Prop.1S, s18).

Det at det åpnes opp for nye tema er rett og slett feil. Dette står i ministererklæringen:

some wish to identify and discuss other issues for negotiation; others do not. Any decision to launch negotiations multilaterally on such issues would need to be agreed by all members (min utheving, Nairobi Ministerial Declaration, part lll, art.34).

Det er dermed ingen enighet eller klart utfall fra ministermøtet at det skal startes opp forhandlinger på nye tema.

Årsaken til at flere utviklingsland er bekymret for å forlate Doha-forhandlingene og starte opp forhandlinger på tema er at de «gamle» konfliktene i forhandlingene om f.eks. intern støtte i jordbruket, beskyttelsesmekanisme mot skadelig import, dumping, og andre former for eksportstøtte som ikke ble tatt opp på ministermøtet, skal legges i en skuff.


Les mer om Jordbruksvarer:

WTO-utvalget og veien videre etter MC12

WTO-utvalget og veien videre etter MC12

Publisert: 03.02.23

Utenriksdepartementet (UD) inviterer bedrifter og organisasjoner til en arena for diskusjon og spørsmål rundt pågående WTO-politikk et par ganger i året. Den 31.01.2023 ble første møte i år avholdt med spesielt fokus på hva som skjedde under og etter ministermøtet (MC12) i fjor sommer.

Les mer
Krav til ny regjering på internasjonal handel og investeringer

Krav til ny regjering på internasjonal handel og investeringer

Publisert: 16.09.21

Mennesker rundt om i verden trenger en global økonomi som muliggjør felles velstand med anstendig arbeid, og sosiale og økonomiske rettigheter for å nå bærekraftsmålene innen 2030. Det internasjonale handelssystemet bør være et verktøy for å nå de målene.

Les mer
Vidtgående handelsavtale kjøres gjennom i ekspressfart

Vidtgående handelsavtale kjøres gjennom i ekspressfart

Publisert: 16.06.21

Uttalelse om frihandelsavtalen med Storbritannia:

Les mer
Lover som beskytter plantesortbeskyttelse svekker bondens rettigheter og tilgang på frø

Lover som beskytter plantesortbeskyttelse svekker bondens rettigheter og tilgang på frø

Publisert: 09.07.20

Handelskampanjen har sammen med over 200 organisasjoner signert et åpent brev til EFTA forhandlerne i Norge, Sveits og Liechstenstein om å fjerne UPOV fra handelsavtalene.

Les mer
Mat er ikke som spiker

Mat er ikke som spiker

Publisert: 28.08.17

Vi mennesker kan klare oss uten både spiker og mobiltelefoner, men ikke uten mat, skriver Aksel Nærstad.

Les mer
Usannsynlig med en løsning for matsikkerhetsprogrammer

Usannsynlig med en løsning for matsikkerhetsprogrammer

Publisert: 06.06.17

De store utviklede landene med noen allierte utviklingsland nekter å forhandle om en løsning som ville gi utviklingsland rett til å bruke offentlige matlagerprogrammer for matsikkerhet. Det er dermed usannsynlig at landene finner en løsning før WTOs 11 ministermøte i desember i Buenos Aires.

Les mer

Om Handelskampanjen

Handelskampanjen er en allianse av ulike organisasjoner fra fagforbund, bondeorganisasjoner, til miljø,- solidaritets- og utviklingsorganisasjoner. Nettverket ble oppretta i 27. april 2004.

Vi følger internasjonale handelsforhandlinger, regionale handelsavtaler, og Norges handels- og investeringsavtaler. Vi bistår med analyser, kursing, foredrag og skriftlige innspill. Vi har et aktivt styre som har bred erfaring og kompetanse innenfor internasjonal handelspolitikk.

Kontakt

Postadresse:
Handelskampanjen

Christian Krohgs gate 15, 0186 Oslo

E-post:
handelskampanjen@handelskampanjen.no


Organisasjonsnummer: 996058115

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Lenker